• Lars Stjernkvist säger att det kommer att bli en friidrottsarena, bara inte nu. Foto: Kajsa Nilsson

Det blir ingen friidrottsarena

Norrköping får ha SM på Borgsmo IP

Upphandlingen avbryts, friidrottsarenan blir för dyr. Under SM-veckan i Norrköping nästa år får atleterna istället tävla på Borgsmo IP. Nästa år står Norrköping värd för SM-veckan och kommunen har lovat en ny friidrottsarena till nästa sommar.
Nu backar man på planerna, det blev för dyrt. Samhälls- och eventfastigheters vd Magnus Nilsson förklarar att de inkomna anbuden varit avsevärt högre än vad som tidigare kalkylerats. 

De 25-30 miljoner kronorna som var kalkylerade för bygget har skjutit i höjden och den nya prislappen 95-100 miljoner kronor är mer än vad som är rimligt.

– Vi ska finansiera arenan med hyresavtal och det är inte möjligt med de kostnaderna. 

Det är bara en kostnadsfråga som ligger bakom beslutet, säger Magnus Nilsson.

Besvikna klubbar

Istället för att bygga en ny arena går kommunen till sin plan B. 2016 kommer svenska mästerskapen hållas på gamla Borgsmo IP,

en anläggning som i dagsläget är i behov av renovering.

– Det blir en upprustning av Borgsmo men vi släpper inte tanken på att skapa en arena på Himmelstalund. 

Korta tidsmarginaler och dyra markarbeten gör att det skulle bli alldeles för kostsamt att bygga som vi hade planerat.

Upprusta Borgsmo

Jag vet att idrottsklubbarna är besvikna, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist per telefon från Almedalen.

Han kan inte ge någon siffra för hur dyr renoveringen kommer att bli men påpekar att det handlar om betydligt mindre pengar än att bygga en helt ny arena. Beräkningarna pågår just nu. 

Borgsmo behöver en allmän uppfräschning av bland annat hoppgropar och stavhopp. Antalet banor är tillräckligt för att klara grenarna i SM.

– Jag vill inte säga för mycket om när det blir utan att vara säker men vi vill bygga en friidrottsarena på Himmelstalund. Vi ska diskutera med idrottsklubbarna. 

Vi bygger en idrottsarena för framtiden, säger Lars Stjernkvist.