Den stora bedrägerirättegången avslutas

NORRKÖPING I tisdags avslutades den 40 dagar långa rättegången i Norrköpings Tingsrätt om den stora bedrägerihärvan som inträffade under perioden december 2012 och januari 2014. Ärendet omfattar närmare 10 000 brottmisstankar och 500 målsägare.

– Förundersökningen omfattar 15 000 sidor samt cirka 600-700 ljudfiler som bland annat innehåller försäljningssamtal, så det har varit fråga om ett mycket omfattande material, säger ansvarig åklagare Thomas Ramstedt vid Åklagarkammaren i Norrköping.

Tolv personer åtalades

Tolv personer åtalades för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri för att de gemensamt och i samförstånd genom vilseledande förmått, eller försökt förmå, främst småföretagare men även myndigheter och organisationer att betala för söktjänster på internet som saknat värde.

Det inbetalda beloppet som omfattas av åtalet är drygt 5 miljoner kronor. En av personerna åtalas också för urkundsförfalskning.

– Vi har fått stöd från Åklagarkammaren i Eskilstuna som ställt en åklagare, Charlotta Nyström, till förfogande på heltid med ärendet ända sedan årsskiftet. Det har varit helt nödvändigt för att ro ärendet i land och jag är glad att vi kan hjälpas åt över länsgränserna, säger chefsåklagaren i Norrköping Torsten Angervåg.

Den 12 juli klockan 11 meddelas domen.

Lina Karlsson