• Född och uppvuxen i Fågelsta och Motala. Sedan 2008 bor hon i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Maria Dillon i en av yogans grundpositioner. Foto: Max Elofsson
  • Alla kan inte bli bäst, men alla kan bli bättre. Sång och musik är en stor del av Marias liv. Foto: Max Elofsson

Den evigt unga Maria Dillon

Ända sedan barnsben har Maria Dillon sjungit och verkat inom musiken. I dag jobbar hon som sångpedagog, körledare och yogainstruktör i sina alldeles egna lokaler i Norrköping. Det som hon är mest stolt över är att just att få jobba med sina drömyrken helt i sin egen regi.

När Maria Dillon var 15 år började hon sjunga i ett band i Motala, det kom att bli ett utav många band i raden. Man kan säga att musik och sång har varit en väldigt stor del av hennes liv, utan att överdriva.

Rikt kulturutbud

Maria är 52 år och kommer ifrån Fågelsta utanför Motala men flyttade till Norrköping 2008. Hon har alltid tyckt om Norrköping som stad, mycket för att centrumdelarna är så vackert och att hon upplever att det finns ett rikt kulturutbud här.

– Här har jag närheten till det mesta, både havet och skogen. Norrköping har blivit som storebror och hemstaden Motala kommer alltid vara som en lillebror för mig. Att sen Motala ström rinner igenom Norrköping känns därför extra speciellt.

Mellan 1989 och 1992 studerade hon på Stockholms Musikpedagogiska Institut (SMI) för att lära sig mer om sångrösten. Redan under utbildningstiden jobbade hon som sångpedagog i olika skolor. Yogautbildningen gjordes efter flera år av eget praktiserande i yogans hemland Indien 2012.

– Det är något jag kan känna en stor tacksamhet över. Att jag får arbeta med det jag gillar allra mest, musik och yoga. Det är väldigt energigivande, säger Maria Dillon.

Det var dags

Direkt efter gymnasiet hade hon fast jobb på kulturskolan men hon har även jobbat som gymnasielärare på estetprogrammet och på flera olika folkhögskolor. 2007 började hon jobba på Film- och musikgymnasiet i Norrköping och året efter började hennes dotter på De Geer-gymnasiet i Norrköping. Då kände de att det var dags att flytta hit.

Verksamheten som hon bedriver i dag riktar in sig på både yoga och sång. Från början var det helt och hållet inriktat på sången, men eftersom yoga redan var en stor del av Marias liv så fick den en plats i arbetslokalens källare. Personer som vill träna upp sig på sång eller lära sig mer om yoga brukar söka sig till Sångspecialisten Maria Dillon.

I år har hon haft sin verksamhet igång i tre år. I början tog hon mycket stryk av att hon jobbade väldigt mycket, men yogan fick henne att hitta lugnet igen. Därmed har hon kommit ner i varv och är mer stabil i livet.

Maria Dillon har sedan ett halvår tillbaka ett förhållande med en ny man.

– Förmånen att träffa en fantastisk människa att dela livet med på lika villkor så här mitt i livet är få förunnat. Jag är galet lycklig. Det känns som att jag är tonåring på nytt och springer omkring på rosa moln hela tiden, säger hon.

Hon har även två barn som har flyttat hemifrån. Dottern Beatrice som är 24 år har flyttat till Kalmar och studerar på Linnéuniversitetet. Sonen Hannes som är 22 år har precis fått sin första egna lägenhet.

Ett ledord som Maria lever efter är balans. Att ha balans i allt tycker hon är superviktigt, att exempelvis inte jobba för mycket, vilket hon tycker fungerar för det mesta. Att hinna njuta av livets goda och må gott, och när hon väl unnar sig att ta tid för något hon gillar så reser hon gärna eller besöker någon trevlig restaurang eller tränar.

– Jag skulle nog vilja säga att jag är en livsnjutare. När jag har balans i livet så mår jag fantastiskt bra. Man vill inte vara gammal och trälig och jag vill leva livet fullt ut. Trots att jag har blivit gråhårig numera så är jag färgstarkare än någonsin, säger hon.

Mår bra

Med åren har hon blivit mer ödmjuk säger hon. Att uppleva sorg och svårare perioder i livet är tufft, men Maria har alltid haft en positiv inställning till livet, att det kommer en vändning och blir bra igen. Hon upplever att hon är en bättre människa i dag än vad hon var för 20-30 år sedan när hon var en alltför stressad mamma.

Vad det gäller jobbet så är det en positiv dragningskraft som stärker henne. Hon beskriver det som otroligt roligt och får henne att må väldigt bra.

I framtiden vill hon fortsätta på samma sätt som hon gör i dag. Jobbet med sång- och yogaundervisning vill hon hålla på med resten av livet. I dag bor hon mitt i Norrköping och om det är något som hon möjligtvis skulle vilja ändra på så är det att flytta ut på landet.

– Det vore mysigt, även om jag älskar Norrköping. Ett som är säkert i alla fall är att jag aldrig kommer att sluta med sången, säger Maria.

Maria Dillon

Bor: I Norrköping

Kommer ifrån: Fågelsta

Ålder: 52

Intressen: Träffa vänner, träna, bada och basta