• Delfinerna är som mest aktiva klockan två på natten. Det uppger Laura van Zonneveld som just nu studerar delfinerna på Kolmårdens djurpark. Foto: Kajsa Nilsson
  • CPOD:ar har tidigare använts för att spåra tumlare i Östersjön. Foto: Kolmården

Delfinforskning på Kolmården

Sedan juni har CPOD:ar använts för att undersöka delfinerna på Kolmårdens djurpark. Förra veckan togs föremålen bort från bassängen och nu ska resultatet granskas.

Holländska Laura van Zonneveld läser masterprogrammet Applied ethology and animal biology vid Linköpings universitet och har som slutprojekt valt att studera delfinerna på Kolmårdens djurpark. Djuren undersöks med hjälp av CPOD:ar (Continuous porpoise detector), vilket är ett ihåligt föremål som ger tydliga ekon till delfinerna.

– Delfinerna är som mest aktiva klockan två på natten, vi vet inte ännu varför. Just nu tittar vi på registrerad data. Vi försöker göra livet mer intressant för delfinerna, de har inte så mycket att göra. Nu undersöker vi om de använder CPOD:arna som leksaker eller som landmärken, säger studenten som tidigare mest studerat fåglar.

Mikrofon och kamera

Med hjälp av en undervattensmikrofon registreras delfinernas klickljud och genom webbkameror dokumenteras delfinernas rörelse i bassängen. Klickljuden alstras i delfinernas blåshål och om ljudet träffar ett föremål i vattnet studsar det tillbaka som ett för delfinerna hörbart eko. Med hjälp av sin hörsel kan delfinerna skapa en mental bild av föremålets form, storlek och material samt avgöra hur långt borta föremålet är.

– Ekolokalisering är enormt viktig för delfinerna. Att förse Kolmårdens delfiner med dessa sonarmål i bassängerna och på så sätt utveckla ”ljudlandskapet”, är en viktig miljöberikning för dem, säger Mats Amundin, forskningschef på Kolmårdens djurpark och Laura van Zonnevelds handledare.