• Sofie Sarenbrant är uppväxt i Gusum, men har inte längre någon koppling dit. Nu besöker hon Norrköping en del då hennes föräldrar bor här. Foto: Emma Garzon
  • Tiggaren har fått mycket positiva omdömen. Läsarna har sagt att boken är fängslande, skrämmande aktuell och en viktig samhällsskildring. Foto: Emma Garzon

Deckardrottning aktuell med ny bok

Sofie Sarenbrant är författaren till Sveriges mest sålda deckarpocket 2015. Nu har hon släppt sin nya bok Tiggaren.

Visning pågår, som blev den mest sålda deckarpocketen 2015, släpptes nyligen i USA och Sydkorea. Tiggaren kom ut den 23 maj och är en uppföljning på Visning pågår och Avdelning 73 där du får följa kriminalinspektör Emma Sköld. Det går även att läsa den nya boken som en fristående deckare.

– Jag valde att skriva om tiggeri eftersom jag inte kan blunda för dem som tigger och ville sätta mig in i deras situation. En del människor är dömande och tror att tiggare ska utnyttja vårt system. Men jag tror inte att det är så, utan att många faktiskt inte har något annat val, menar Sofie Sarenbrant och tillägger:

– Det svåraste har varit att skriva om rasisten i boken, alltså gärningsmannen. Jag ville censurera hans tankar men samtidigt blir han inte trovärdig om jag skulle ta bort hans åsikter.

Planerar ny bok

Avdelning 73 slutade med att Emma Sköld grävde i ett gammalt fall som handlade om en tiggare som hittades död tillsammans med en polis. Tiggaren handlar om 19-åriga Soraya från Rumänien som tror att hon ska få ett bra jobb i Sverige, men tvingas välja mellan att tigga eller prostituera sig. Hon flyr från sina landsmän och blir ensam och utsatt i Stockholm. En natt blir Soraya vittne till ett mord, men när hon får chansen att sätta dit gärningsmannen vet hon inte om hon ska våga träda fram.

– Tiggaren är min sjunde bok men jag är fortfarande nervös inför boksläppen, jag kan aldrig vara säker på vad läsarna ska tycka. Tack och lov har det varit väldigt positiva omdömen hittills, läsarna har sagt att boken är fängslande, skrämmande aktuell och en viktig samhällsskildring. Några har skrivit att de har läst ut boken på en dag och undrar om jag kan skriva nästa bok nu, säger Sofie Sarenbrant och skrattar.

Hon avslöjar att hon planerar att skriva en ny bok till nästa år, men det är inte klart om det kommer att vara en fortsättning på Tiggaren eller något helt nytt. En sak som är säker är att genren kommer vara spänning.

Uppväxt i Gusum

Sofie Sarenbrant föddes i Stockholm men växte upp på en gård utanför Gusum. Där började intresset för att skriva.

– Sedan dagen jag lärde mig att skriva har jag alltid skrivit dagbok. Jag fastnade för deckare som 10-åring när jag läste Agatha Christie, berättar Sofie Sarenbrant.

I dag har hon inte längre någon koppling till Gusum då hon har flyttat tillbaka till Bromma och hennes föräldrar har flyttat till Norrköping. Men här i Norrköping är hon en del. Efter vår intervju träffade hon och kriminalförfattaren Emelie Schepp läsare på Akademibokhandeln i stan.