• Regissören Mats Huddén tillsammans med Eva Carlsson, Lars Olofsson, Lise Müller och Macho Marchev som utgör ensemblen till Kinski och döden. Foto: Carolina Fransson

De vill att vi ska prata mer om döden

Kinski och döden är en nyskriven pjäs baserad på en roman av Norrköpingsförfattaren Melker Garay. Den kommer att turnera, med start i Hallarna i Norrköping den 16 november.

Regissören Mats Huddén och ensemblen har samlats i Hallarna innan en repetition inför premiären om ett par veckor. Föreställningen Kinski och döden handlar om livsfrågor, hur vi vill leva och vad vi tänker om döden.

– Vi för ett samtal om det som rör oss alla. Att livet är ändligt. Vi får möta två syskon, Josef och Margareta, som har lite olika tankar och syn på livet och döden. Josef arbetar på en kyrkogård och har mycket tid att fundera på när han krattar. Margareta är sjukskriven för dödsångest. De träffas en kväll efter att inte ha sett varandra på flera år, säger regissören Mats Huddén.

Papegoja, döden och Gud

Under föreställningen tas döden upp. Skådespelaren Lise Müller spelar en papegoja, döden och Gud och ställer frågor som publiken kan tänkas vilja inflika med under berättelsens gång. Lise Müller har spelat i en tidigare uppsättning av Kinski och döden och mycket barnteater i Linköping tidigare.

Lars Olofsson, som spelar Josef, har lång erfarenhet som skådespelare och har medverkat i cirka 100 föreställningar de senaste 20 åren. Det har mestadels rört sig om underhållningsshower och farser. Rollen i Kinski och döden blir på så vis en liten utmaning för honom. Men han ser fram emot det och kan relatera mycket till handlingen.

– Vi tänker på döden allihop, och mer i vissa perioder i livet. Jag gjorde det som barn, när jag själv fick barn och nu när jag passerat 50, säger Lars Olofsson.

Mats Huddén vill fånga publikens känslor på olika sätt under föreställningen. Ett sätt att göra det på är att använda sig av musik, menar han. Kinski och döden har ett tiotal musikinslag med blåsinstrument, klarinett och saxofon.

Vidare diskussioner

Pjäsen är tänkt för alla, från gymnasieålder och uppåt. Föreställningen är cirka en timme lång och regissör och ensemble ser gärna att man diskuterar ämnet vidare efteråt.

– Vi tror många är rädda för att prata om döden och om sin egen död. Det är lättare att prata om vädret. Vår förhoppning är att fler ska börja prata om det efteråt. Att det ska bli mindre tabu, säger Mats Huddén.

Premiären blir i Hallarna den 16 november. Den andra december kommer föreställningen till Linköping och Bokmässan på Linköpings stadsbibliotek. Därefter ska föreställningen ut på en bokningsbar turné.