• Huvudtränaren Åke Björck tror att Dolphins rullstolsbasketlag kan ta tredje SM-guldet i rad. Rutinerade spelaren Tomas Åkerberg kan vara en av dem som avgör. Foto: Leif Larsson
  • Lars Mortensen är en av stöttepelarna i Dolphins rullstolslag i basket som jagar sin tredje raka SM-titel och sjunde totalt. Foto: Leif Larsson

De tror på tredje raka guldet

Målet är tredje guldet på raken, att nå tionde finalen i rad och ta sjunde titeln totalt. Som vanligt har Dolphins rullstolsbasketlag mycket att sikta på. – Vi har en hyfsad chans att vinna SM, säger Åke Björck, huvudtränare för Norrköpingslaget.

Dolphins dam- och herrlag tillhör toppen i svensk basket och tar SM-guld då och då. Dolphins rullstolslag är strået vassare. De radar upp svenska mästerskap. Laget vann sin serie i fjol och förfjol och i vår kan det bli nytt guld. Som vanligt lär det vara Dolphins och Akropol Norrbacka som spelar i Rinkeby som tar sig till final. Det hela avgörs i början på april med först två semifinaler och sedan med två finaler, den sista går i Norrköping.

– Inga andra lag än vi och Akropol har chansen att ta sig till final, säger Åke Björck.

Men först är det seriespel som gäller. Dolphins vann sina första nio matcher och toppar tabellen i Basketligan Rullstol efter att ungefär halva spelprogrammet är avverkat och Akropol skuggar på platsen bakom. Dolphins segrade i lagens två första möten i höstas, 79-70 hemma och 48-44 borta. Vilket var överraskande.

Landslagsspel

Akropol har i dag sju landslagsspelare som var med i EM i England 2015 medan Dolphins hade en spelare med, Lars Mortensen. Till denna säsong har Akropol fått hem tre spelare som var proffs förra säsongen medan vi tappat en till Spanien. Så det var oväntat att vi skulle besegra dem i de båda första matcherna. När vi slog dem så agerade vi mer som ett lag och det avgjorde, påpekar Dolphins-coachen.

Även individuellt utmärker sig Dolphins spelare denna säsong. Laget är relativt ungt och innehåller en del nya spelare som visar en god utvecklingskurva. Rutinerade Lars Mortensen är en vass förstacenter och ännu mer erfarne Tomas Åkerberg levererar alltid.

– Tomas vill inte vara med i landslaget men håller landslagsklass. Även Olle Svensson är nog numera landslagsmässig, han går framåt varje månad. Tilda Schönbeck har också gått framåt och är bra både defensivt och offensivt, en riktig lagspelare. Och när Anders Marcus inte har problem med ryggen är han en stark andracenter bakom Lars Mortensen, berömmer Åke Björck.

48 raka

Dolphins tog sitt första guld 2008 och ordnade då fyra SM-vinster i svit. Laget har varit i final nio år i rad och tagit sex SM-guld.

– Ska vi slå rekordet på fyra guld i rad så måste vi nu ta tre till. Vi har en del att kämpa för, påpekar Åke Björck och berättar om en annan fin sekvens.

– Vi har vunnit 48 raka matcher i serie och slutspel och det är rekord. Det gamla rekordet lydde på 47 matcher.

Det återstår att se om Dolphins kan fortsätta att ordna skön statistik denna säsong.