• Sandra Man gillar julstjärnorna som hon har sett växa upp under hösten. Foto: Mohammed Kabab
  • Anton Olsson tillsammans med handledarna Eyvind Svanberg och Per Karlsson. Foto: Mohammed Kabab
  • Emma Sjödin tillsammans med Marie Arvidsson har planterat en liten del av påskens alla liljor och tulpaner. Foto: Mohammed Kabab

De står redo för vintern

Parken är höststädad, vårlökarna ligger nerbäddade i jorden och de klassiska julblomstren står redo i rader. Killarna och tjejerna i daglig verksamhet på Mo Gård är redo för vintern och de stundande högtiderna.

Mitt i det böljande östgötalandskapet, utanför Finspång, ligger Mo Gård där tjejer och killar arbetar i daglig verksamhet. Handelsträdgården är en av platserna som de spenderar sina dagar och här har förberedelserna inför vintern och alla dess högtider pågått under hela hösten. Sandra Man arbetar i det som kallas för Blomhuset, där de städar och putsar vitmossa, som ska användas till julens blomsterarrangemang och kransar, som säljs i Handelsträdgården.

– Jag tycker om att plantera blommor, särskilt gillar jag julstjärnorna, säger Sandra och visar ett av handelsträdgårdens växthus, där den klassiska julblomman står i täta rader.

För några månader sedan planterades de som små plantor och längs vägen har tjejerna kunnat följa utvecklingen fram till att blommorna har blivit klara för försäljning i butiken.

På egna villkor

I daglig verksamhet sker allt som på en vanlig arbetsplats, men på individens villkor och efter eget intresse, tillsammans med de anställda. Målet är att alla ska få en meningsfull tillvaro och ett socialt sammanhang.

I rummet intill sitter Emma Sjödin tillsammans med sina kompisar och planterar sticklingar av Piléa. Hon hälsar glatt när hon tittar upp från jordhögen som hon har framför sig.

– Det här är toppen! Jag arbetar hårt med att plantera om dagarna och tycker mycket om det.

Alla som deltar i de olika verksamheterna på gården kommunicerar med visuellt och taktilt teckenspråk. Kommunikation och samspel är a och o.

– Hur vägen dit ser ut spelar ingen roll. Vi vill skapa de bästa förutsättningarna för våra killar och tjejer att nå sina mål, säger Sussi Johannesson, biträdande chef för Handelsträdgården.

Meningsfull tid

Ute i parken kommer Anton Olsson åkande på en traktor efter att ha varit och lastat av löv.

– Det här är den bästa jobbarplatsen. Jag gillar att vara ute i parken och arbeta och köra traktor, säger han.

Anton kom till Mo Gård för första gången som 12-åring. Idag bor han i en egen lägenhet inne i Finspång, men spenderar sina dagar ute i Doverstorp.

– När jag kom hit var jag inte så glad. Jag gick i en skola där det inte fanns teckenspråk, men här använder alla teckenspråk och det fick mig att må bättre. Jag har många kompisar här, berättar han.

Drömmen är att ta EPA-traktorkort. På Mo tränar han tillsammans med handledaren Eyvind Svanberg.

Under hösten har man planterat tusentals vårlökar som ligger och vilar i jordkällaren. Lagom till att våren börjar spira kommer växthuset att stå fullt med tulpaner, dit kunder kan komma för självplock.

 

Fakta Mo Gård

På Mo Gård bedrivs LSS-verksamhet för personer med funktionsnedsättning. Den 70-årsjubilerande verksamheten sysselsätter omkring 50 tjejer och killar med olika typer av arbetsuppgifter genom daglig verksamhet, inom park och trädgård, med alltifrån att klyva ved, plantera växter till stå i kassan i Handelsträd-gården, där också den estetiska verksamheten syns.