• David Sernald, vd för Smart Bevakning och Dragan Miljkovic, väktare på företaget. Foto: Max Elofsson
  • Liten och smidig. Endast några få centimeter i diameter är det lilla överfallslarmet. Foto: Max Elofsson

De skapade ett smartare överfallslarm

Företaget Smart Bevakning har utvecklat en ny typ av överfallslarm. Med den ska man kunna jobba mer förebyggande och larma redan innan överfallet har skett.

Sedan 2003 driver David Sernald företaget Smart Bevakning som säljer och utvecklar smarta tjänster för ett tryggare samhälle. Då var han endast 23 år och sedan dess har det rullat på. Men alldeles nyligen kom idén om att utveckla ett överfallslarm som både är smidigare och som har nya funktioner.

– Folk vill känna trygghet när de är ute i dag och jag tycker det är väldigt kul att vi har lyckats ta fram den här produkten, säger David Sernald.

Förebyggande arbete

Produkten heter Smart Connect och är ett överfallslarm inte större än några centimeter i diameter. Själva produkten är inte ny, men de har utvecklat och optimerat den så att den innehåller en gps så att en väktare ser exakt vart man befinner sig. Dessutom så räcker det med att klicka på en knapp och då kan man tala direkt med väktaren. Tanken är att jobba förbyggande så att man redan har kontakt med en väktare som kan slå larm ifall man blir utsatt för rån eller överfall.

– Vi ser det som ett sätt att skapa mer trygghet. Om man redan har kontakten med en väktare innan man blir överfallen så kan vi hjälpa till mycket snabbare, säger han.

Tror stenhårt på den

Väktaren ställer alltid vissa kontrollfrågor också, såsom vilka färger man har på kläderna bland annat så att man ska veta ifall Polisen måste komma till platsen. Tanken är alltså att man ska plocka fram sin Smart Connect så fort man känner sig otrygg, innan någonting ens har skett.

David Sernald berättar även att den är tänkt att användas för att hålla koll på sina barn vart de befinner sig. Att man exempelvis kan lägga den i barnens ryggsäck och ställa in att om barnet rör sig utanför ett visst område, så får man ett meddelande till sin mobiltelefon. Då kan man direkt kontakta för att höra vart de befinner sig.

Än så länge finns Smart Connect endast att använda i Norrköping, men de ser möjligheten för en nationell marknad inom en snar framtid.

– Vi tror stenhårt på det här och tror att folk kommer vilja ha den. Vi har redan mött bra respons från kunder och när vi har provat den, säger David Sernald.