• Här inne tas landets väderprognoser fram.
  • Johan Wiksten som har arbetat som meteorolog i 1,5 år trivs med sitt jobb.
  • Att läsa väderrapporten live i radio ger lite extra spänning åt jobbet.
  • Johan Wiksten granskar en av de många kartorna som hans arbetsplats producerar varje dag.
  • Bengt Lindström arbetar med databasen där man utläser vilken vädermodell som är mest aktuell för Sverige.
  • Nödtelefoner. Om telefonnätet havererar ska man kunna kontakta exempelvis försvaret.
  • Det är många myndigheter runt om i landet som tar del av de kartor Johan och hans kollegor tar fram.

De ser in i framtiden

Vad är viktigare än vädret under sommaren? Inte mycket. På SMHI arbetar Johan Wiksten och hans kollegor med att ge oss väderprognoserna.

Regnet öser ner, trots att det borde vara sommar. Den karakteristiska vita bollen som de flesta norrköpingsbor förknippar med SMHI, går knappast att urskilja genom nederbörden. Meteorolog Johan Wiksten är dock torr där han sitter djupt inne i den labyrint av gångar som utgör SMHI. Klockan är nio på morgonen och han har redan hunnit vara på jobbet i fyra timmar.

-Den här avdelningen där vi arbetar med att ta fram väderprognoserna är alltid bemannad. Dygnet runt, året runt, säger Johan Wiksten.

Spår framtiden

Johan och hans kollegor på avdelningen ”basproduktion” är de som ger oss vårt väder. Det är här som det grundläggande arbetet läggs ner som vi sedan kan ta del av på tv eller i telefonens väderapp. När vi lyssnar på vädret i radion kan det vara Johans röst vi hör.

-Vad det blir för väder är viktigt för folk och naturligtvis gör vi vårt yttersta för att det ska bli rätt, säger han.

I själva verket är det inte bara viktigt utan livsviktigt. Johan som är uppvuxen på västkusten och har tillbringat mycket tid med morföräldrarna på sjön vet att sjöväderrapporten styr om man sätter sig i båten eller inte.

Men att förutsäga hur vädret ska bli är inte lätt. På SMHI bedrivs ständigt forskning för att förbättra de modeller man förutser vädret ifrån, ändå blir det inte alltid rätt.

-Vi försöker se in i framtiden och då kan det inte alltid bli 100 procent rätt, säger Johan Wiksten.

Siffror finns dock på att meteorologerna har 83 procent rätt om de prognoser som gäller kommande dygn och 71% rätt vad gäller dygn fem. Det är höga siffror med tanke på att det är framtiden som förutspås.

-Atmosfären är kaotisk och exempelvis låga moln, så som dimma, är svåra att förutspå. Det är ibland en hårfin gräns om de bildas eller ej. Temperatur och vind har däremot modellerna oftast lättare att förutsäga, säger Johan.

”Inkompetenta spågubbar”

Johan Wiksten och hans kollegor får ofta ta emot klagomål från besvikna människor som inte fått det väder de ville ha. Att bli kallad ”inkompetent spågubbe”, eller bli anklagad för att ha förstört någons dag, är inte ovanligt.

-Vädret är viktigt för svenskarna. Kanske är det för att vi har ett så växlande väder med årstider i Sverige. När sommaren som man väntat så länge på kommer, blir man jättebesviken om det regnar.

Trio tar fram prognoserna

På Johans avdelning arbetar tre personer hela tiden med att uppdatera väderprognoserna. En person arbetar med en databas där man utläser vilken vädermodell som är mest aktuell för Sverige. Utifrån modellen tas sedan en karta fram som levereras till bland andra Försvarsmakten och SVT. Johan tar fram kartan från tidigt på morgonen och visar. Det enda som går att utläsa för ett otränat öga är att kartan visar Sverige. Allt annat är ett virrvarr av färger, streck i olika tjocklek och siffror.

-En sån här karta går ju inte att visa för allmänheten, så den måste göras läsbar, konstaterar han.

Att skriva begripliga texter till kartan ansvarar person nummer två för. I dag är det Anna Waxegårds jobb.

–Just nu skriver jag landväder, säger hon.

Johan visar på SMHI:s hemsida under ”Väderöversikt” var Annas texter kommer upp.

Varnar allmänheten

Den tredje och sista personen i vädertrion ansvarar för varningarna som är den viktigaste delen av jobbet. SMHI har precis tagit en ny typ av varning i bruk, en varning för värmebölja. Det innebär att när det blir minst 30 grader tre dagar i rad ska en klass 1-varning för värmebölja utfärdas.

-Den informationen har exempelvis de som arbetar med äldre och på sjukhus stor nytta av.

Men att arbeta med varningarna kan vara stressande berättar Johan.

-Går man ut med en klass 2-varning för snöfall på vintern exempelvis så drar en hel apparat igång. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samordnar olika aktörer och landsting, kommuner och exempelvis snöröjningstjänster mobiliserar resurser. Det kostar många miljoner och då känner man ett stort ansvar för att det ska blir rätt.

En väderröst

Flera gånger varje dag läser Johan och hans kollegor även väderrapporten i radions P1.

I ett minimalt rum har man inrett en liten studio. Johan ställer upp sitt manus på en bräda framför sig och börjar tyst övningsläsa texten. De bekanta uttrycken från radion ”front med åska”, ”högtryck” och ”höga flöden” får plötsligt liv”. Johan sliter blicken från manus.

-I början var jag jättenervös, det är ju en kick att läsa live för 750 000 lyssnare.

Han sänker blicken igen. Framför honom står en klocka. Han har exakt fem minuter på sig att läsa sin text. Jag lämnar Johan i studion och ger mig ut i det regn han just utlovat.

 

Johans tips för säkrare väderprognos:

”Väderappar är väldigt populära, men ger inte alltid de bästa prognoserna. Appen är inte exakt utan ger bara en prognos för den punkt i databasen som är närmast din position. Komplettera med att gå in på smhi.se och kolla över hela ditt distrikt, i det här fallet ”nordöstra Götaland. Där ger också meteorologen sin kommentar. Men en säkrare app, utökad med meteorologens kommentarer, är på väg”

 

Fakta SMHI:

-Är ett expertorgan inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi. En viktig del av verksamheten är forskning.

-I Norrköping arbetar cirka 550 personer.

-Har sedan slutet av 1800-talet samlat in data från atmosfären, sjöar, hav och land. Idag används satelliter, radar, ballonger, flygplan, bojar och blixtlokaliseringssystem.

Källa: smhi.se