• Marcus Mildén och Helena Nilsson utbildar sig till målare på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping. Om ett år de redo att sätta färg på hus både invändigt och utsides. Foto: Leif Larsson

De sätter färg på framtidens hus

Även i framtiden kommer hus att behöva få färg på sig. På Ebersteinska gymnasiet i Norrköping utbildas de som ska se till att det blir så. – Jag ser fram emot att börja jobba, intygar Helena Nilsson, som går andra året av tre på bygg- och anläggningsprogrammet inriktning måleri.

Klasskompisen Marcus Mildén är inne på samma linje.

– Jo, det ska bli kul att börja jobba även om skolan också är bra.

Om drygt ett år är de redo för arbetsmarknaden. Då har de slutfört sina tre utbildningsår.

– Det är lite pirrigt att börja jobba. Det är något nytt som man inte gjort förut. Det är bra att vi har mycket praktik på utbildningen så att man får prova på, tycker Marcus.

– Många är nervösa inför att börja jobba men så känner inte jag. Jag tar det som det kommer. Men visst är det en stor förändring jämfört med att gå i skola, tycker Helena.

Slutresultatet tillfredsställer

På utbildningen får de lära sig att tapetsera, måla och allt som hör därtill. Det kan vara att spackla, tvätta och annat tidskrävande förarbete. Både Helena och Marcus gillar just det där med att lägga sista handen vid uppdraget.

– Det är roligast att tapetsera och måla och se slutresultatet, påpekar Helena.

– Målning är roligast och att få se skillnaden mellan före och efter, inflikar Marcus.

Helena har byggare i släkten, har alltid gillat färger och är mer praktiskt lagd än teoretiskt. Därav utbildningsval. Marcus bestämde sig efter att ha gått första året på utbildningen då eleverna fick testa många olika inriktningar inom bygg.

– Måleri kändes rätt för mig, klargör Marcus.

Annan syn på yrket

Bägge tror att de har funnit sitt blivande yrke. I framtiden ska de tillsammans med många andra målare, kanske från Ebersteinska, sätta färg på hus insides och utvändigt. De har redan provat arbetslivet via ett antal veckors praktik och det blir mycket mer av den varan framöver. Just nu praktiserar Helena hos Kulturmålarna och Marcus på Hårdhs Måleri. De får testa olika saker och ute på fältet kompletteras skolkunskaperna med verklighetens villkor.

– Man får en annan syn på yrket när man är ute med dem som är rutinerade i det de gör. Man lär sig en del knep, konstaterar Marcus.

– I skolan har vi olika övningar och lär oss bland annat att lägga tapeter kant i kant. På praktiken lär man sig andra grejer, exempelvis hur man gör för att arbetet ska gå fortare, förtäljer Helena.

Fler tjejer

Båda kan tänka sig att jobba med väggar inomhus och ta sig an fasader utomhus. Och det är nog bra eftersom arbetsmarknaden för målare går upp och ner, precis som i de flesta branscher.

– Om man visar framfötterna och är intresserad så har man stor chans få ett lärlingsjobb efter skolan, tror Helena.

– De flesta som gått utbildningen och velat ha ett jobb efteråt har också fått det, klargör Patrik Tjäder, lärare för måleritvåan.

I klassen går 16 elever, tio av dem är tjejer. Där har det ändrat sig mot förr då målare var ett yrke dominerat av män.

– Förr när vi frågade efter praktikplatser så sa företagen nej till att ta emot tjejer. Men det där har vänt och det är positivt. Numera händer det att företagen specifikt frågar efter tjejer och de flesta bryr sig inte om kön. De vill ha någon som är intresserad, omvittnar Patrik Tjäder.