• De har båda lidit av psykisk ohälsa, Julia Malinowski av anorexia och Jennifer Palmqvist av hög prestationsångest. Av sina erfarenheter har de startat ett företag inom Ung Företagsamhet. Foto: Lotta Eliasson
  • De har båda lidit av psykisk ohälsa, Julia Malinowski av anorexia och Jennifer Palmqvist av hög prestationsångest. Av sina erfarenheter har de startat ett företag inom Ung Företagsamhet. Foto: Lotta Eliasson

De pratar om psykisk ohälsa

Med egna erfarenheter av psykisk ohälsa startade de UF-företaget WeTALK UF. Nu föreläser de för både skolklasser och företag och berättar vad de själva har gått igenom.

– Efter föreläsningarna vi har för företag kommer det alltid minst en förälder fram och berättar om oron för sitt barn, säger Julia Malinowski.

De har båda lidit av psykisk ohälsa, Julia Malinowski av anorexia och Jennifer Palmqvist av hög prestationsångest. Av sina erfarenheter har de nu startat ett företag inom Ung Företagsamhet, så kallat UF-företag som de döpt till WeTALK UF.

– Vi vill förebygga psykisk ohälsa genom att berätta om oss själva, säger Jennifer Palmqvist.

Tips om kännetecken

Under föreläsningarna får publiken ta del av varningssignalerna som ofta visar sig när en ungdom mår dåligt. Ofta syns tecknen som vanliga tonårsfasoner som går till överdrift.

– Visst är det vanligt att man är lättretlig och arg men när det visar sig hela tiden ska man se upp, säger Julia Malinowski.

Råden och tipsen är att våga tala öppet om det. Psykisk ohälsa är något av ett tabubelagt ämne och de ungdomar som de pratar inför ska känna att de inte är ensamma om sina känslor.

– Vi vill få dem att börja tänka mer kring ämnet så det skapas en större öppenhet, säger Jennifer Palmqvist.

Viktigt med balans

I grunden handlar det om att välja och prioritera bort saker i sitt liv. Enligt Julia Malinowski så kan man inte göra alla saker samtidigt och ha A i alla ämnen.

– Det var så det började för mig. Jag gick i idrottsprofil och hade mycket träning utöver skolan. Samtidigt ville jag prestera hela tiden och ha A i alla ämnen. Det funkade inte till slut.

Balansen är viktig och att inte ha för höga krav på sig själv. Julia hade alltid haft ett sunt förhållande till mat men det blev till slut det enda hon kunde kontrollera i en allt mer kravfylld värld. Hon utvecklade anorexia.

Oroliga föräldrar

Många föräldrar kommer fram efter föreläsningarna och berättar om sina barn.

– De frågar mycket och undrar hur de ska bete sig som förälder. Jag tror att det är bra att vi kan prata med både ungdomar och föräldrar, säger Jennifer Palmqvist.

Att psykisk ohälsa är både viktigt och bra att prata om förstod de direkt. Efter att de började föreläsa för tre veckor sedan har de redan haft sex föreläsningar och många fler på gång.

– Det är viktigt att ämnet kommer upp till ytan och att det inte är farligt att prata om, säger Julia Malinowski.