• Linda Lövenlind och Ann-Sofie Bergort bakom modesajten Minimera utvecklar sin vision om hållbart mode med ett show room. Foto: Tina Andersson
  • På fotobordet fotograferas alla plagg innan de läggs in i webbsajtens kataloger. Foto: Tina Andersson
  • I visningsrummet kommer utvalda plagg att hänga framme för att inspirera. Foto: Tina Andersson

De öppnar hållbart show room

"Vi vill ändra inställningen till second hand"

Linda Lövenlid och Ann-Sofie Bergort bakom Minimera har sålt second handmode på nätet sedan 2012. I helgen lanserade de sitt nya koncept med ett show room dit kunderna kan komma och prova plaggen. – Det andas precis vad vi vill förmedla, säger Ann-Sofi Bergort.

50 procent av alla textilier som vi köper hem från affärerna hamnar i soporna. Det har duon bakom e-handelsföretaget Minimera tagit fasta på. Efter att ha startat i Uppsala 2012, huserar de sedan förra året i Hantverkshusen på Stohagsgatan i Norrköping. Företaget köper in kvalitetsplagg från privatpersoner och säljer dem vidare genom sin webbshop och det är här de har sitt lager. Idén är att kläder och skor ska få ett förlängt liv hos nya ägare. Nu utvecklar Linda Lövenlid och Ann-Sofie Bergort sitt koncept med ett show room, där de kan erbjuda sina kunder att prova plaggen.

– Synen på second hand är ganska negativ – att det är omodernt, ofräscht och avlagt. Det vill vi förändra och visa att man faktiskt kan följa trender även med andrahandsmode. Den här satsningen andas precis det som vi vill förmedla, säger Ann-Sofie Bergort.

Hållbart mode

Plaggen är tidlösa klassiker av god kvalitet och de kontrolleras noggrant efter lukt, fläckar och defekter. I den fysiska butiken kan kunderna botanisera i datorerna, bland 11 000 plagg för dam, herr och barn.

– Eftersom vi köper plaggen först och säljer dem sen är vi noggranna med vad vi köper in, säger Linda Lövenlid.

I den nya butiken planerar man att hålla föreläsningar om hållbarhet och mode, ordna events och erbjuda kunderna en personal shopper.

– Vi måste börja tänka hållbart och konsumera mindre. Att använda befintliga resurser utan att behöva äventyra framtida, säger Ann-Sofie Bergort.

Stor hjälp

Nyligen beviljades duon 300 000 kronor i projektmedel från Vinnova, bland annat för sin "trovärdiga tillväxtpotential". Med det kan företaget fortsätta att utveckla och förbättra sina affärssystem och plattformar för e-handeln.

–Mycket handlar om att göra hela processen smidig med automatisering och effektivisering. Just nu har många hittat hit och står på kö i väntan på att få sina inlämnade kläder värderade. Med de här bidraget hoppas vi kunna minska tiderna, säger Lövenlid.

Sedan januari har man kunnat anställa tre personer som sköter om hanteringen, från granskning till fotografering, av plaggen på deltid. Nu hoppas man att fler ska få upp ögonen för att konsumera hållbart mode.

– Det ska vara enkelt och roligt att shoppa second hand från varumärken av bra kvalitet och samtidigt i en aktuell stil, säger Lövenlid.