• Alex och Magnus har känt varandra sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det började när Magnus började på Skeppa Sportfiske och Alex var flitig kund där. Foto: Max Elofsson
  • Åtta timmar i en och samma båt. Ännu har inte Alex börjat bli trött. Foto: Max Elofsson
  • Ännu en gädda. Det är bara gäddor som Magnus fiskar. Foto: Max Elofsson
  • Det är svårt att säga hur många olika beten som de har med sig, men det är väldigt många. Foto: Max Elofsson
  • Magnus fångar sin första för dagen. Foto: Max Elofsson
  • Väder, spö, bete och även rulle. Allt det spelar roll i hur bra förutsättningar man har för ett bra fiske. Foto: Max Elofsson
  • Både Alex och Magnus har fiskat sedan barnsben. Foto: Max Elofsson

De lever för fisket

Det är en förhållandevis fin höstdag i slutet av oktober som jag beger mig ut på en sjö någonstans i Östergötland. Tillsammans med Magnus Skaneby från Skeppa Sportfiske och deras stamkund Alexander Isik ska vi spendera en heldag i en aluminiumbåt och jaga gäddor med nya fiskespön som ska provas.

Att vara väl förberedd med varma kläder är en självklarhet, för när vi väl kommer ut vid åtta-tiden på morgonen är det dimmigt och temperaturen ligger runt nollan.

– Varma kläder är A och O, säger Magnus.

– Jag kan stå och kasta en hel dag om jag vill. Det är en sådan härlig frihetskänsla i att fiska och man får frisk luft, säger Alex.

Det mest speciella med fiske är att man aldrig vet vad som kommer att hända. Man kan stå en hel dag utan att det händer något men plötsligt säger det bara pang och man har fångat sin drömfisk. Det tycker i alla fall de två fiskeentusiasterna.

Skapar kontakter

Båda två har växt upp med fiske. Alex började tidigt ihop med sina kompisar och Magnus var ofta ute med sin far som gav honom intresset. Magnus är utbildad lärare och för ett och ett halvt år sedan fick han möjligheten att byta bransch och jobba med sin hobby.

Hur känner då Magnus och Alex varandra? Jo Alex har länge varit kund hos Magnus på Skeppa Sportfiske som säljer utrustning i form av spön, bete, kläder med mera. Dessutom är Alex sponsrad av dem vid fisketävlingar.

Magnus beskriver hur man skapar en stark relation till kunderna.

– Det är väldigt många stammisar som man bygger en kontakt med. I dag finns det är oerhört mycket produkter på marknaden så man får ge lite råd och tips. Men jag tror många även kommer in bara för att snacka skit och ha det trevligt, säger Magnus.

Napp

Några få gånger om året gör Magnus sådana här turer ute på sjöar för att testa nya produkter som de får in till butiken och nu har han med sig ett nytt spinnspö från Abu Garcia. Än så länge tycker han att det känns bra och några hugg har det blivit utan att gäddorna har bitit.

– Om vi har provat ut våra produkter och vet hur de känns så kan vi bidra med mer kunskap till kunderna. Just det här spöet blev jag lite kär i nu, säger Magnus.

Kasten de gör landar mellan 20 och 40 meter ut i vattnet från båten. Vilken rulle, spö och bete är parametrar som spelar in i hur långt man kan kasta.

Efter en stund fångas dagens första gädda. Det är Alex som har fått en på kroken och de uppskattar att den väger omkring fyra kilo, vilket inte är så värst mycket i deras ögon.

Glåpord

Ju längre dagen går, destomer spricker det upp och solen visar sig allt mer. Det är vindstilla och inte speciellt mycket vågor, vilket de beskriver som optimalt väder. Fiske handlar i viss mån om utrustning, men att ha tålamod tycker både Alex och Magnus skillnaden mellan en bra och en dålig fiskare. Det är någonting som de har jobbat upp med tiden. Ett sätt att hålla tålamodet och humöret uppe är att häckla och så smått håna varandra om hur dåliga den andra är.

– Vad mycket fisk du bränner, sopa, säger Magnus.

– Jag har ju i alla fall fått fisk, säger Alex.

– Tyst med dig, säger Magnus.

– Haha, säger Alex.

Magnus säger efteråt att det är oerhört viktigt att ha kul och att slänga någon förolämpande kommentar med glimten i ögat bara är roligt.

Inga bananer i båten

Det finns även ett par saker som är absolut förbjudet att göra under fiskefärd. Bortsett från det uppenbara, att använda sund förnuft, så ska man inte önska varandra lycka till innan. Det sägs bringa otur med sig. Och det andra kommer verkligen som en blixt från en klar himmel för mig, men är tydligen allmänt vedertaget.

– Man får inte ha med sig bananer i båten. Det är strängt förbjudet om man är vidskeplig. Ingen av oss två är särskilt vidskepliga av oss men vi undviker det ändå, säger Alex och Magnus.

Mardrömsvädret för dem är snö, för det ända som stoppar Alex och Magnus från att bege sig ut är när vattnet har frusittill is. Magnus berättar om en påskafton för några år sedan då det fullkomligen regnade blötsnö, vilket var vidrigt, enligt honom själv.

Efter tre och en halv timme till sjöss har Magnus och Alex fått varsin fisk, vilket är en ganska normal utdelning, men det varierar självklart en del. Vi provar olika delar av sjön, men efter ett par timmar till så återvänder vi till platsen där vi började på morgonen. När vi väl bestämmer oss för att ge oss för dagen så har Alex fångat två gäddor och Magnus har plockat tre.

Till slut, när klockan har passerat fyra på eftermiddagen har vi kommit in till land igen. Då har vi varit ut i cirka åtta timmar. Båten körs upp på Alex båtsläp samtidigt som jag byter om till mina vanliga kläder. Man känner direkt hur mycket kallare det är med sina egna skor på fötterna istället för de varma stövlarna. Vilken dag!

 

Magnus Skaneby

Ålder: 38

Bor: I Norrköping

Familj: Sambo och hund

Intressen: Fiske, snowboard och resor

 

Alexander Isik

Ålder: 33

Bor: I Norrköping

Familj: Fru och son

Intressen: Fiske och bilar