• Fredrik Axelsson och Johan Pegado har det annorlunda och roliga jobbet att i adventstid pynta Norrköping med juleljus i granar och på andra ställen. Foto: Leif Larsson
  • Totalt placeras 480 meter slinga med LED-lampor i julgranen vid Konstmuseet i Norrköping. Johan Pelgado ser till att det blir rätt. Foto: Leif Larsson
  • Julpyntsupphängarna och deras billift försvinner in i den täta granen när lamporna appliceras. Foto: Leif Larsson

De gör staden julfin

I granen ska en 480 meter lång slinga med LED-lampor appliceras. I två dagar håller Johan Pegado och Fredrik Axelsson på med detta julpynt utanför Norrköpings konstmuseum.

– Ett kul och annorlunda jobb så här kring jul. Det vanliga är annars att man står i en grop och skarvar ihop trasiga kablar, säger Johan.

Johan, elektriker, och Fredrik, montör och tekniker, installerar julpynt i Norrköping. En jättelik slinga med LED-lampor ska monteras och kopplas in i den 14 meter höga julgranen i änden på Drottninggatan.

– Det ska även sitta röda kulor i granen och en stjärna. Tillsammans med lamporna drar de 500 watt, inte speciellt stor effekt, påpekar Johan.

Tät och fin

Duon tar sig upp bland julgransgrenarna med hjälp av en billift. De nästan försvinner in i det täta barret när slingan apteras.

– En fin gran. Tät. Lite väl tät, säger Johan med ett litet skratt när han tittar fram bland grenarna.

De jobbar på One Nordic, entreprenör som sköter gatubelysningen i Norrköpings kommun. Och därmed även den speciella belysning som installeras till advent, jul och nyår.

– Det blir belysning i tio granar i kommunen. Den högsta är 20 meter. Det blir även annat i stan som exempelvis ljusdraperier på broräcken. Det är andra året vi gör det här och det är samma utbud som förra året, det nya är att det blir en gran extra, upplyser Johan.

Trevligt avbrott

Johan och Fredrik kompletteras med två man under sista veckan före advent - allt för att Norrköping ska hinna bli fint till högtiderna börjar. Totalt läggs tid som motsvarar en mans jobb i åtta veckor. Julpyntsupphängarna gillar sitt uppdrag.

– Det är trevligt avbrott i det vanliga jobbet. Jag håller annars mest till på marken och få nu jobba i en liftbil. Det är kul, tycker Johan.

– Vi får bra respons från allmänheten när vi håller på. Det är trevligt. Men till slut blir man ändå trött på slingor, inskjuter Fredrik.

– Ja, det vore inte roligt om det alltid var jultid. Det skulle bli tjatigt och inte samma skojiga grej som det är nu, tillägger Johan.

Mysko släckning

En viss del av deras installationer tänds samtidigt som den befintliga gatubelysningen och andra delar ersätter gatubelysningen. Granarna och adventsljusen är uppe till trettonhelgen, övriga ljusinstallationer får vara kvar till februari.

– När vi tar ner utrustningen måste den tvättas. På vissa håll blir det extra smutsigt som till exempel ljusdraperiet på Hamnbron. Lite tråkigt är det att ta ner ljusen speciellt om något blivit förstört, klargör Johan.

Tyvärr så finns det klåfingriga personer som emellanåt inte kan låta ljusprydnaderna vara ifred. Johan berättar om krossade kulor och sönderbrutna lysande granar gjorda i aluminium. En gång var det ett busstreck som förbryllade.

– Jag såg att lamporna i en gran var släckta men stjärnan tänd. Allt verkade fungera men så upptäckte jag att sladdarna i kopplingsboxen 15 meter upp i trädet var utdragna. Alla utom den till stjärnan. Måste ha varit svårt att ta sig ända upp dit för den som gjorde det, berättar Johan Pegado och fortsätter att snurra meter för meter av ljusslinga kring den maffiga granen.