• Mattias och Evelin Stjernström trivs bäst i djurens sällskap. Foto: Kajsa Nilsson
  • Att mocka är en vanlig arbetsuppgift för makarna Stjernström.Foto: Kajsa Nilsson

De gillar mest djur

Mattias och Evelin träffades när de läste djurparks- programmet på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping. De fann varandra snabbt och är i dag gifta och driver bolag tillsammans. Djuren är i fokus och de drömmer om att någon gång starta en egen djurpark.

Sedan de tog studenten från gymnasiet 2006 har de kuskat land och rike runt för att kunna ägna sig åt det de tycker är allra roligast. Det kan vara svårt att få anställning som djurvårdare och de har därför fått flytta dit jobben finns. Det gjorde att de bland annat landade i Bollebygd, en kommun mellan Göteborg och Borås. Mattias pendlade till sitt arbete på Slottsskogens djurpark och Evelin pendlade till Borås djurpark. Bollebygd blev en perfekt plats att bo på mittemellan makarnas arbetsplatser.

Många djur

Innan de flyttade tillbaka till Östergötland hann även Evelin med att arbeta på Slottsskogens djurpark i Göteborg och Mattias på Nordens Ark i Hunnebostrand. I deras gemensamma pott av erfarenheter finns många djur. Bland annat zebror, bufflar, strutsar, hästar, fåglar, sälar och flera rovdjur. Att ha arbetat så brett skapar goda förutsättningar för deras eget bolag.

– När vi startade Mest Djur ville vi utnyttja vår bredd. Det finns hunddagis och kattpensionat, men vi kan ju så mycket mer, allt från akvariefiskar till kossor. Vi vill kunna vara så breda som möjligt. Det har blivit lite av en slogan att vi tar hand om ditt djur när du inte har möjlighet. Vad man än behöver hjälp med så kan vi göra det. Det kan vara att mata katter, mocka i stallet eller gå regelbundna långpromenader, säger Evelin.

Vad de får göra om dagarna beror helt på vad kunderna behöver hjälp med men det kretsar oftast kring motion, matning och tillsyn. Evelin drar det tyngsta lasset och är också den som är vd i bolaget.

– Just nu är det jag som är på de flesta uppdragen eftersom Mattias jobbar vid sidan om. Vi åker tillsammans när det är möjligt. Särskilt när det är lite större uppdrag som man behöver vara två för, säger hon.

Alltid älskat djur

Intresset för djur har funnits hos dem båda sedan barnsben. Mattias är uppvuxen med pappans travhästar och Evelin utvecklade sitt intresse fullt ut när hon fick hjälpa till med hästarna på en stor bondgård. De minns nostalgiskt tillbaka till faktakorten om djur som de i barndomen prenumererade på varje månad. Mattias berättar.

– Det var det bästa jag visste, att få slita upp plasten på omslaget och se vad jag hade fått för kort den månaden. Man visste aldrig på förhand vad man skulle få och det fanns ett register där man såg vilka kort som fanns. Somliga kort ville man ju hellre ha än andra. Jag hade hockeykort också men djurkorten var väl lite mer givande, säger han.

Drömmer om gård

Lägenheten på sjätte våningen i Ektorp är inte optimal när man drömmer om att ha en egen gård. Att företaget inte startade förrän i mars förra året beror just på det.

– Vi trodde att vi behövde en egen gård innan vi kunde starta företaget. Det har känts omöjligt ekonomiskt sett. Men så sa stallägaren här på Evalunds gård att vi egentligen bara behöver en kalender och en telefon för att kunna starta företag. Det stämmer ju faktiskt, så vi satte igång. Det gick snabbt att få igång företaget när vi insåg att vi börjat i fel ände, säger Evelin och tillägger att drömmen fortfarande vore att ha en gård där de kan öppna egen djurpark.

– När vi har en egen gård kan vi öppna djurpensionat men också ha egna djur. Tanken är att vi ska ta dit barnfamiljer. Många barn bor inne i stan och har aldrig ens sett en ko. När vi arbetade i djurparkerna märkte vi att både barn och vuxna har dåliga kunskaper om djur. Vi vill ha bondgårdsdjur men också en exotisk bit och har funderat på djur från Australien. Men det finns så mycket planer, säger hon och ler.

Djur på eftermiddagen

Eftersom Mattias arbetar 70 procent på Stadium outlet är det framför allt Evelin som sköter företaget i veckorna. Förmiddagarna ägnar hon åt kontorsarbete och eftermiddagarna åt djurskötsel.

– Jag brukar ha första hundpromenaderna vid halv tolv, sedan rullar det på till tvåtiden. På eftermiddagen har vi till exempel arbete i stallet som tar upp resten av dagen. Men ibland får vi borsta kaninpäls eller rengöra terrarier, säger hon.

Just denna fredagseftermiddag är det stalljobb på schemat. Boxarna ska mockas och göras rent, hö ska göras i ordning och hästarna ska utfodras. Det är i stallet de trivs allra bäst.

Inget dåligt väder

Den gamla devisen att det inte finns dåligt väder utan bara dåliga kläder stämmer mycket väl. Det tycker åtminstone makarna Stjernström. Mattias har på senare tid tänkt om när det gäller utomhusarbete.

– Även om det ösregnar kan jag längta ut. Det regnar mycket på västkusten och under tiden jag arbetade på djurparken i Göteborg var många regniga dagar rätt jobbiga. Nu i efterhand tycker jag faktiskt inte att det var så jobbigt, jag saknar det. Många gamla kollegor blir kanske tokiga när jag säger så, men de fina dagarna väger upp för de med sämre väder. Jobbar man inomhus ser alla dagar likadana ut, det spelar ingen roll om det regnar eller inte, säger han.

Att få träffa djuren är det som botar alla eventuellt negativa tankar. Evelin berättar att hon ibland får nypa sig i armen för att förstå att hon faktiskt får betalt för att göra det hon tycker är allra roligast.

– Det ger så mycket glädje när man kommer till djuren. Hundarna blir alldeles överlyckliga när man kommer till dem, säger hon.

Skulle bilen krångla på väg till kissnödiga hundar eller om det blir ont om tid mellan uppdragen kan hon bli lite stressad men annars är det inte mycket som tar kål på det glada humöret.

– Jag känner mig behövd och då är det lätt att jobba. Så fort jag tar på mig djurkläderna glömmer jag alla bekymmer.

Unik idé?

Såvitt de själva vet finns ingen annan likadan verksamhet i Sverige. I Östergötland är de tämligen säkra på att de är ensamma om verksamhetsinriktningen.

– Det kanske finns någon som arbetar på samma sätt men vi har inte hittat någon, säger Mattias.

– I Stockholm och Göteborg är det vanligt med hundrastare men inte alls här i Norrköping. Många tror att vi menar hunddagis och förstår inte alls idén med att bara arbeta med att rasta hundar, säger Evelin.

Företaget växer stadigt och nästan alla dagar är fyllda med djuruppdrag. För att dryga ut kassan har de också börjat sälja djurfoder och tillbehör. Allt med miljön i tankarna.

– Vi tycker att produkterna ska få kosta lite mer bara det är kvalitet i stället för slit och släng som många kör med. Särskilt bland hundleksakerna är det mycket söndertuggade tennisbollar och annat som köps på löpande band. Vi tycker att det är bättre att köpa en riktigt bra leksak i stället. Det blir ändå ungefär samma peng på ett halvår. Vi försöker också att satsa på ekologiskt eller åtminstone svenskt foder. Så liten miljöpåverkan som möjligt och så klart så naturligt, rent och bra som möjligt för djuren. Det är viktigast, avslutar Evelin.

FAKTA Evelin och Mattias Stjernström

Födda: 1987 i Vadstena respektive Mantorp

Bor: Ektorp i Norrköping med katterna Boss och Lyra.

Gör: Driver bolaget Mest Djur AB. Mattias jobbar också på Stadium outlet.

Intressen: Djur, spela frisbee, fotografera.

Drömmer om: Att skaffa en egen gård med minst 30-40 hektar mark för att kunna utöka företaget.