• Konstnären Olav Lunde är Jans bror och han har målat tavlan som hänger i yogalokalen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jan Lunde hade aldrig tänkt börja med yoga. Han idrottade mycket och intensivt men föll till sist för den positiva inverkan som yoga hade på honom. Inom kundaliniyogan finns gongspelande med som en del av yogapasset. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hemma i Söderköping håller paret i yogalektioner, framför allt om somrarna. Foto: Jan Lunde

De finner lugnet på mattan

Jan Lunde och Kathleen Ginyard träffades på Palaces dansgolv en januarifredag 1978. Det sa klick direkt och på söndagen flyttade den 24-åriga Finspångsbon Jan in hos 19-åriga Kathleen i Ringdansen. Han står fortfarande fast vid hennes sida. I somras öppnade paret Norrköpings Kundaliniyogacenter där de lever ut sin passion för yoga.

Kundaliniyoga är en gammal form av yoga som aktiverar kroppen fysiskt och psykiskt. Sedan 2010 är Kathleen lärare och 2012 tog även Jan sin yogalärarexamen. Nu undervisar de i nya lokaler i centrala Norrköping samt hemma på gården Ängsbacken Övre utanför Söderköping. Jan Lunde talar gott om yogans positiva effekter för kroppen, som kan locka och utmana utövarna.

– Den här yogaformen är omvälvande, det händer så mycket. Man måste våga möta sig själv och det kan nog utmana en del. Det är lätt att hålla sig ifrån sitt eget innersta men här kommer det fram, säger Jan Lunde.

Aktiv idrottare

Att Jan kom in i yogans värld beror på att Kathleen och dottern Nadja skulle på retreat på Skeppsudden men att Nadja blev sjuk. Av snålhet bestämde sig Jan då för att ta Nadjas plats och fick en tre dagar lång introduktion till yogans värld. Han fastnade och började successivt fasa ut sitt tidigare liv som aktiv idrottare med bland annat 20 Vätternrundor i bagaget.

– Jag fick en effekt av yoga som motsvarar den effekten man får efter att ha tränat jättehårt, när pulsen är hög och man får adrenalin- och endorfinpåslag. Först tänkte jag kombinera träning och yoga men nu har jag glidit över till att bara yoga. Jag tränar ingenting annat. Det blev en fullständig omställning, säger han.

Det är behagligt att vara i samma rum som den yogaivrande duon. Ullmattan känns mjuk under stussen, musiken verkar lugnande och deras röster inger förtroende och skapar värme i rummet. Att de alltid har arbetat med människor i hjälpbehov förvånar nog ingen. Jan var brandman innan han började köra ambulans. Sedan utbildade han sig till socialpedagog och arbetade som arbetskonsulent i Norrköpings kommun för att till slut landa som föreståndare på ett HVB-hem för personer med missbruksproblem. Kathleen började sin yrkesmässiga bana inom vård, omsorg och service, bland annat som barnskötare och tandsköterska. Hon tycks omättlig på kunskap och har sedan dess utbildat sig inom såväl pedagogik som medieproduktion och utvärdering på magisternivå med eget företag och avslutar i mars på egen begäran sin tjänst som kultursekreterare i Norrköpings kommun. Hon planerar att inom kort utbilda sig till ayurvedisk massör i Indien och till terapeut.

– Nu överför jag all min tid och kunskap i verksamheten. Vi är öppna personer. Det som kommer till oss och känns rätt, det gör vi. Vi tar ansvar för det vi gör och tycker att det är viktigt att brinna för det vi gör i yrkesrollerna, säger Kathleen.

Grön hälsa

Den medvetna livsstilen har funnits med dem sedan deras första år tillsammans, även om just yogan kom in senare i livet. Genom Jans äldre syster kom de i kontakt med antroposofin och applicerar delar av livsstilen på sitt eget samliv.

– Det är ett helhetsperspektiv. Man lever nära naturen, odlar själv och har barnen i Waldorfskola. Vi kom tidigt in på ett naturligt, avspänt och bra sätt att leva. Yoga och grön hälsa är nu våra signum. Våra fyra barn kom 1985, 1986 och 1988. Det var fantastiskt, den lyckligaste perioden i våra liv, säger Kathleen och maken nickar instämmande. Kathleen var hemma med barnen under fem år och de såg båda till att barnen aldrig behövde äta burkmat eller färdig välling.

– Vi bodde på landet där vi bor nu, och hade grisar och höns och åt eget kött och egenodlad mat. Barnen hade tygblöjor och vi levde naturnära, fyller Jan i.

Disciplinerad dotter

De lever ännu enligt samma filosofi och har fått med alla fyra barnen in i yogans värld. Mest engagerad är dottern Nadja, också yogalärare, som genomfört Sadhana under 1 000 dagar i sträck. Då gick hon upp vid fyratiden varje morgon för att göra en cirka två timmar lång ritual för att starta igång dagen. Hon missade inte en dag.

Det forskas intensivt om yoga och meditation över hela världen. För Jan och Kathleen fortsätter arbetet med att sprida yogans goda krafter.

– Vår drivkraft är att få sprida det välmående som vi känner. Vi gör vår insats genom att få människor att må bättre och på så sätt tror vi att vi hjälper till i ett större perspektiv. I den värld som vi lever i nu vill vi verka i det lilla men att det kommer att ge ringar på vattnet, avslutar Jan Lunde.