• Så här ser hemsidan ut, där man kan registrera sig. Foto: Julia Kimell
  • Patrik Jutterström och Tove Törnström är förväntansfulla i lanseringstider.

De får kulturer att mötas på nätet

I veckan fick de flytta in i sina lokaler och nu är de igång på allvar, Patrik Jutterström, Tove Törnström och Zeinab Jaber som är delägare i WeLink People, ett bolag med en webbaserad mötesplats för att öka integrationen i samhället.

Patrik och Tove sitter på Creactive och filar på de sista detaljerna i projektet. Engagemanget i det nystartade företaget som ska vara något av en integrations- och en matchmakingsajt syns tydligt.

– Man kan säga att vi kombinerar meetup.com och match.com med fokus på integration i samhället. Då får man WeLink People, det är det kulturella utbytet som är det viktiga, beskriver Patrik.

Fjärran länder behöver det inte heller vara. Det kan vara en kulturkrock nog för någon från Arvidsjaur som kommer ner hit till Östergötland. Men fokus är i början främst på internationella kulturer.

– Vi vill att detta ska fungera oavsett, sammanhållningen är det viktiga.

Vill ta över landet

WeLink People har sitt säte i Norrköping men lokalerna ligger i Linköping. ”Med flit”, då det är ett regionalt perspektiv med stöd från båda hållen. Det känns ju dumt att begränsa sig.

Grundstommen ligger i en portal på internet, som är sprungen ur ett studentprojekt, där en ingenjör, en datavetare, en sociolog och en socionom fördes samman inom ramen för ett projekt av Demola East Sweden.

Vetskapen om att det är svårt att träffa andra kulturer bakades ner i en vision om att nyanlända svenskar snabbt ska få kontakt med andra. Vinsten ligger i att bägge parter berikas och kan känna sammanhållning.

– Speciellt efter valet ser vi att det finns en mur mellan människor. Vi tror att klyftorna ökar för att folk är rädda för det okända. Så fort man har haft en trevlig stund med någon från en annan kultur, kommer man på att: ”just det, vi är ju människor allihopa”.

Träff bland tigrar

Användaren registrerar sig och fyller i bland annat intressen, till exempel djur.

– Då kan du paras ihop med någon som också gillar djur, något som kan ta er till en djurpark som då kan vara en samarbetspartner. Förhoppningsvis har vi inom kort fler tips och erbjudanden från eventpartners.

De företag som är med och stöttar kan samtidigt få tillbaka värde i exempelvis kompetensutveckling. Ska ett företag expandera i Mellanöstern kan man koppla ihop dem med en familj därifrån till exempel, som kan dela med sig av sina erfarenheter.

– Beroende på vad som efterfrågas anpassar vi oss.

Perspektivet är långt. Detta ska kunna breda ut sig över Sverige och ännu längre.