• Spännband används mycket för att träna olika muskelgrupper i träningsformen som kallas TRX. Här är det Anna Filipiak och Annelie Knutsson som spänner musklerna. Foto: Leif Larsson
  • Lisa Dahlberg är grundare till och instruktör hos Naturkicken som ordnar TRX-träning i skogen. Det är ett slags utegym där man bland annat hoppar över stockar som Lisa och Mattias Karlström gör här. Ett annat moment är att springa fast en kompis håller emot. Tuffa bud i Svärtingeskogen för Marit Gulbrandsen och Jonna Hansson. Foto: Leif Larsson
  • Lisa Dahlberg, Carina Kempe och Therese Förberg kämpar på med spännbanden. Foto: Leif Larsson

De får en kick av naturen

I en relativt ny träningsform används naturen som gym. – Att vara i naturen ger så många mervärden som man inte tänker på att man missar när träningen sker i ett innegym, påpekar Lisa Dahlberg, grundare av uteträningsföretaget Naturkicken i Norrköping.

Företaget startade 2011 och erbjuder träningsformerna TRX och Crossnature. Tidningen var med och kollade in ett träningspass i TRX i skogen i Svärtinge, strax utanför Norrköping. TRX står för Total Resistence Exercise, eller fritt översatt: total motståndsträning. Ett dussintal träningssugna dök upp i höstmörkret. I en stor del av träningen används spännband som är fästa i träd, stolpar eller stockar mellan träd. Övningarna utförs vid flera stationer.

– Bandet är som en förlängd del av en själv som gör att man blir mer instabil och måste spänna bål och rygg hela tiden. Det ger en bra core-träning. Samtidigt tränas olika och specifika muskelgrupper vid varje station. Vi tränar styrka, kondition, stabilitet, balans och koordination, riktigt allsidigt. Och eftersom vi hela tiden tränar olika muskelgrupper behövs inga vilopauser. Vi hinner med mycket på en timme, förtäljer Lisa, utbildad instruktör i TRX och Crossnature.

Kör året om

Och nog är tempot högt. Lisa kommenderar hela tiden deltagarna vidare till nästa station, utan uppehåll. Men för den skull är det inget krav att vara i topptrim för att kunna medverka.

– Vi försöker lägga upp träningen efter vilka som kommer. Det går också att välja enklare alternativ. Det är olika tungt för musklerna beroende på hur långt från bandets fästpunkt man står och när vi hoppar över en stock så kan man i stället välja att hoppa bredvid och inte så högt, upplyser Lisa.

De som tränar är kunder hos företaget och köper årskort, tiogångers-kort eller engångsbiljett. De tio gångerna kan användas fritt under ett år och är det mest populära kortvalet.

– Vi tränar året om och har bara ett uppehåll under sommaren. Vi är ute både när det är minus 25 och snöstorm, regnar och blåser. Vi utnyttjar motvinden att springa i och är det blött eller torrt så blir det variation av det. Vädret är ett bra verktyg i träningen, fastslår instruktören.

Sinnesintryck

Hon påpekar att det finns många mervärden i att träna ute. Deltagarna får frisk luft, hör fåglar, ser fullmånen, luktar på mossan.

– Man blir mentalt stimulerad och får flera olika sinnesintryck. Många berättar om en aha-upplevelse när de börjar träna ute i stället för inne i ett gym.

Crossnature är likt TRX men där är löpning också med, max tre kilometer, och intervallträning. I dag har Naturkicken sex instruktörer och det utövas pass i Abborreberg och Åbackarna i Norrköping och i Jursla och Svärtinge.

– Vi är en på en bra nivå nu och ska vara en stabil träningsleverantör i kommunen och ett bra alternativ till innegym, förklarar Lisa.

Naturkicken gjorde nyligen bra reklam för träningsformen då man deltog i Tjurruset i Stockholm, ett lopp över en mil med hinder inlagda.

– Det var 1 928 deltagare i damernas lopp och jag lyckades vinna på tiden 55.07. Vi var 20 från Naturkicken och alla gjorde bra prestationer, berättar Lisa Dahlberg, energirik instruktör i TRX.