De efterlängtade nycklarna

Daniel och Carolina Johansson är uppvuxna i Åby respektive Söderköping och landade till slut i mitten, i lugna och trivsamma barnfamiljsområdet Rambodal i Norrköping. Nu flyttar de till Skanskas nyproducerade radhus på Rapsgatan, nära till skogen och barnens förskola och skola.

Barnen Stina, Lykke och Pärla är förväntansfulla och kan knappt bärga sig tills det är dags att flytta in.

– De hade svårt att sova i natt, säger Daniel och skrattar.

Huruvida han och Carolina fick någon blund i natt förtäljer inte historien men de ser onekligen genomlyckliga ut över att äntligen få ett välanpassat hem åt de tre barnen och hunden Sune. Alla tre döttrar får varsitt rum på övervåningen där också föräldrarna har sitt sovrum.

– Vi fick ändra lite i planlösningen. Från början var det tänkt att ha ett allrum där uppe men vi tycker att det är viktigt att även den minsta dottern får ett eget rum. Det blev en het diskussion kring vem som skulle få vilket rum men det slutade med att äldsta dottern fick rummet med två fönster och mellandottern det största barnrummet bredvid vårt sovrum, säger Daniel.

Den gamla trerummaren, som ligger 500 meter från den nya bostaden, tredubblade sitt värde på de åtta år som makarna ägde den och de gjorde således en god vinst på försäljningen. De har länge drömt om att köpa ett nyproducerat radhus i Rambodal och nu går äntligen drömmen i uppfyllelse.

– Vi har inte velat lämna området eftersom barnen går i skolan här och har skaffat kompisar. Därför har det varit naturligt att leta här och det har fått ta tid, säger Carolina.

Det började pratas om att bygga bostäder i området för tre år sedan, och Daniel och Carolina var intresserade redan då. Det projektet blev aldrig av och i stället var de först i kön när produktionen åter kom på tal förra året. De fick första tjing och valde förstås hörntomten längst in mot skogen.

– Vi är jättenöjda med läget. Det är det bästa med den nya bostaden.

– Det som är bra med Rambodal är att man har både stan och landet så nära.

Dessutom har vi skogen här runt hörnet. När Bolibompa börjar dör området, det är nästan bara barnfamiljer och de går in för att se på tv, säger Daniel.

Nedervåningen har inte många dörrar. Köket och vardagsrummet flyter nästan samman och skapar rymd i bostaden. De vita väggarna bidrar ännu mer till känslan av stor rymd. Från vardagsrummet går en dörr ut mot altanen som är lyxig med sol hela dagen. Där kommer familjen vara många dagar och kvällar när vädret tillåter. De tillbringar överlag mycket tid tillsammans som familj.

– Familjen är borgen, vi är alltid tillsammans. Barnen är alltid med när vi gör saker, säger Carolina som ser fram emot livet som radhusägare.

– Det här är definitivt vår familjebostad som vi kommer att bo i tills barnen blir stora. Det har funnits en viss oro tidigare i processen eftersom vi inte kunde se bostaden i verkligheten, men nu känns allt rätt. Det känns som att komma hem, säger hon.

Det 114 kvadratmeter stora radhuset är passivt och kräver inte mer energiåtgång än vad den gamla trean gjorde. Inga element finns monterade och golvvärme är endast installerad i badrummet.

– Vi som bor här är de som värmer upp huset. Det är byggt med tjocka väggar och förhoppningsvis är det vi som ska värma upp huset tillsammans med ventilationen, säger Daniel.

Hallen är byggd som en klimatsluss med en dörr ut och en dörr in i bostaden. Förutom att det skapar en praktisk plats att ha skorna på släpps ingen värme ut och ingen kyla in.

När vi ses har paret precis fått nycklarna och går en inspektionsrunda innan flyttlasset går från den gamla lägenheten. 30 flyttkartonger har de lyckats skrapa ihop och vänner och familj hjälper till att flytta. Någon flyttpizza blir det inte, de är mer förtjusta i korv.