• Leona Sürüp, Carolina Vinefur och Lucin Sürüp boxas 2-4 februari i världens största amatörtävling för kvinnliga boxare. Det hela avgörs i Borås och tjejerna i boxningsklubben Akilles, Norrköping, har tränat en hel del extra inför utmaningen. Foto: Leif Larsson

De boxas i världens största tävling

Den 2-4 februari ska tre unga boxare från Norrköping vara med i världens största oberoende boxningstävling för tjejer och kvinnor. – Det är en höjdpunkt på året tillsammans med SM, klargör Lucin Sürüp, en i trion.

Lucin Sürüp, 13 år, Leona Sürüp, 15 år och Carolina Vinefur, 21 år, i Norrköpings boxningsklubb Akilles är anmälda till The Golden Girl Championship som avgörs i Borås. Tävlingen för amatörboxare startade 2009 och har stadigt vuxit och numera kommer flera hundra boxare från omkring 20 länder runt om i världen. Lucin och Carolina har deltagit förr.

– Jag har varit med en gång, det gick hyfsat, jag vann mot en danska och förlorade mot en norska, berättar Lucin.

– Jag förlorade min match men det kändes ändå bra för att vara en debut, inskjuter Carolina.

Nu ska alltså alla tre bekänna färg. Carolina boxas i senior C 69 kilo, Leona i ungdom D 57 kilo och Lucin i diplom A 60 kilo.

– Vi har tränat en del extra inför tävlingen, säger Lucin.

– Ja, lite extra sparring har det blivit, påpekar Carolina.

Äga ringen

Leona, Lucin och Carolina redogör för vad som krävs för att bli en bra boxare. Kondition och styrka samt ett smart tänk är en del. Mental styrka är väldigt viktig.

– Man måste vara en stark person som tror på sig själv och har stark vilja, klargör Leona.

Lucin förklarar hur man bör ta sig an en match.

– Det är bra att sätta sig i respekt direkt, äga mitten av ringen. Det gäller att göra ett snabbt avtryck i matchen och visa att man vill vinna.

På frågan om vad de behöver förbättra så är de hemlighetsfulla. – Vi vill inte avslöja för mycket, man vet inte vem som kommer att läsa det här, säger Leona med ett skratt.

– Vi lyssnar på tränaren som talar om för oss vad vi behöver förbättra. Det finns alltid något att bli bättre på, för min del är det nog snabbheten, säger Carolina och lättar därmed en aning på förlåten.

Egen stil

Leonas och Lucins mamma och pappa är boxare och de drog med sig döttrarna som efter att ha testat och funderat på andra kampsporter fastnade för boxning. Carolina höll på med simning länge, ville testa nåt nytt och föll för boxning. De ångrar inte sitt sportval.

– Det är roligt att få ut sina aggressioner, det är en kul sport och jag gillar hård träning. Det finns alltid nya utmaningar och möjligheter, man blir aldrig fullärd, konstaterar Leona.

I Akilles är det fritt fram för alla att ha sin egen boxningsstil.

– Det är bra att alla får ha sin stil, alla passar inte att ha samma stil. Jag boxas offensivt och försöker trötta ut motståndaren, säger Carolina Vinefur.

– Och det är hon väldigt bra på, inflikar Leona som själv är av sluggertypen.

– Jag är mer en teknisk boxare, tillägger Lucin. I boxning behövs många goda egenskaper. En detalj är förmågan att lura sin rival i ringen.

– Man kan finta både med ögon, ben och genom att låtsas slå med vänstern och sedan byta till högern, förklarar Leona Sürüp.

– Fast man får inte finta för ofta, då läser motståndaren snabbt av det, avrundar Lucin Sürüp, en av tre lovande boxare i Akilles som snart får visa sina färdigheter i tuffast tänkbara konkurrens.