• I sommar ska Hagebyungdomarna i dansgruppen Legacy Family åka på gemensam resa till New York. Foto: Kajsa Nilsson
  • Karen Rojas har dansat för Pascal Behnan sedan hon var tio år gammal. Nu är hon själv dansledare inom fritidsgården. Foto: Kajsa Nilsson

Dansar sig till New York

Dansaren Pascal Behnan åker årligen till USA för att insupa inspiration som hon tar med sig hem till ungdomarna i Hageby. Nu tar hon med sig sina danselever från Hagebyhus fritidsgård till New York, hiphopens hemstad.

Dansgruppen på fritidsgården kallar sig Legacy Family och de beskriver sig själva som en stor familj där det alltid finns någon att prata med. Karen Rojas har dansat för Pascal sedan hon var tio år. Nu är hon 23 år och själv ledare inom dansverksamheten på fritidsgården.

– Dansen betydde mycket för mig under uppväxten. Vi hade problem hemma som jag ville komma ifrån och då kunde jag dansa i stället. Jag kunde prata med Pascal, hon blev som ett storasyskon till mig, säger Karen Rojas och får en instämmande nick från Pascal.

– Jag tror på att ledare föder ledare. Just dessa ungdomar behöver få komma ut och få se annat än Hageby och Norrköping, säger Pascal om initiativet till resan. Hon är själv uppvuxen i Hageby och Navestad och tillbringade mycket tid på fritidsgården. I planeringen för resan till New York får hon mycket hjälp av fritidsgårdens föreståndare Daline Mushe.

Kända danslärare

Väl i New York ska hon visa dem sin gamla skola Brooklyn Dance Academy, låta ungdomarna dansa för kända danslärare och koreografer samt njuta av staden. I samarbete med sin gamla rumskompis från New York som jobbar på en dansskola i Lund genomförs resan för totalt 35 ungdomar, varav 15 från Hageby.

Dansat för Lee

Att åka iväg på resor är emellertid inte något helt nytt för Legacy Family-ungdomarna. Genom kontakter i klädbranschen har Pascal ordnat uppdrag från bland annat jeansmärket Lee som uppskattades av ungdomarna.

– Det är det roligaste jag gjort inom dansen hittills. Vi åkte till Norge och fick visa upp jeansen i en danskoreografi för Carlings i hela Skandinavien. Det ska bli kul att åka till New York, den stilen vi ägnar oss åt kommer ju därifrån, berättar Alicia Mobarak Nilsson som läser till civilekonom på universitetet i Linköping men åker till fritidsgården för att dansa varje vecka.

Samlar pengar

Varken hon eller kompisen Erduan Gloga har varit i New York och nu arbetar de tillsammans med övriga Legacy Family-medlemmar för att samla ihop de över 100 000 kronorna som behövs för att kunna genomföra resan.

– Det har alltid varit en drömresa att se hur dansen är i New York. För att samla ihop pengar ställer vi bland annat upp på discon och säljer polkagrisar, berättar Erduan och Pascal tillägger att de fått sponsring av flera företag i staden.

– När vi tänker på moroten är det inte alls jobbigt, säger Alicia.