• Daniel Sjölund, mittfältare i IFK Norrköping, jagar sitt fjärde allsvenska fotbollsguld. Han är dock försiktig i sina uttalanden och har inga spådomar alls om hur det kommer att gå i titelstriden. Foto: Leif Larsson
  • Om han är med och tar guld i när allsvenskan avslutas 6 november så blir det IFK:s andra raka svenska mästerskap. Foto: Leif Larsson

Daniel jagar sitt fjärde guld

I fjol knep IFK Norrköping det allsvenska fotbollsguldet. I år finns chansen igen. Mittfältaren Daniel Sjölund är dock försiktig om hur det kommer att gå. – Att prata om hur det kommer att se ut i slutändan ger oss inget i laget. Vi måste fokusera på rätt saker och sådant vi kan påverka, klargör han.

Med åtta omgångar kvar var Norrköping etta, två poäng före Malmö FF. När det här läses har fler matcher spelats. Hur det än gått sedan dess så lär guldstriden fortsätta in på mållinjen.

– Det är ingen idé att spekulera. Vinner vi fem på raken eller förlorar fem så avgör ju det mycket hur det går sedan. Men vi gör allt för att utvecklas och maximera våra prestationer. Sedan är det bara att hoppas att det räcker till ett resultat som vi är nöjda med, påpekar Daniel.

Ny tränare

Den 33-årige mittfältaren kom till Norrköping i fjol och om IFK var en otippad vinnare 2015 så är topplaceringen i år mer väntad.

– Vi har ett bra år bakom oss och har fortsatt bra även denna säsong. Vi har nu en ny tränare och vi har tappat en del spelare men en del nya har kommit in och gjort det riktigt bra, konstaterar Daniel.

I IFK har han fått en ny roll, som balansspelare på mitten, eller defensiv mittfältare om ni så vill. Han är en viktig kugge i både försvarsspel och speluppbyggnad.

– Det är en roll jag får ut min bästa kapacitet i. Jag har defensivt ansvar och ska försvara tillsammans med backlinjen när motståndarna ställer om. Men jag har också frihet att gå framåt när tillfälle ges. Daniels uppgift handlar också om läsa spelet, vinna boll, och sedan sätta IFK:s kreativa offensiva spelare i arbete.

– Tidigare år var jag ofta offensiv mittfältare men nuvarande roll har jag länge hoppats få. Och i IFK fick jag den redan dag ett.

Kan bli fjärde guldet

Om IFK toppar tabellen när allsvenskan är slut så kapar Daniel åt sig sitt fjärde allsvenska guld. Han har två med Djurgården.

– Alla tre gulden var speciella på olika sätt. I fjol trodde få på oss så av den anledningen var guldet speciellt, säger Daniel, och ett eventuellt fjärde guld blir förstås lika speciellt det.

Kanske blir det mittfältarens sista insats i fotboll på svensk mark. Han är född i Finström på Åland och nu ser han två alternativ framför sig.

– Mitt kontrakt med IFK går ut efter säsongen och vi diskuterar, få se vad som händer. Min sambo är också från Åland och vi har precis fått vårt andra barn så en flytt hem vore praktiskt. Samtidigt är det så kul i IFK och att vara på den här nivån, jag trivs privat och i laget. Men jag har alltid sagt att jag ska avsluta karriären på Åland och någon gång kommer vi att flytta hem, redogör han.

Daniel Sjölund har en lång fotbollskarriär bakom sig. Han började i Finström och IFK Mariehamn på Åland, kom till Brommapojkarna 1999, blev sedan ungdomsproffs i West Ham, hade a-lagskontrakt hos Liverpool (spelade aldrig i ligan), gjorde tio säsonger i Djurgården, kom till Åtvidaberg 2013 och är nu inne på andra säsongen i IFK Norrköping. Vore passande om den rutinerade mittfältaren än en gång får lyfta Lennart Johanssons pokal som betyder att man blivit svensk mästare i fotboll.