• Bråviksloppet finns i distanserna 5, 10 och 21 kilometer. Knattarna springer bara 1,2 kilometer. Foto: Kajsa Nilsson

Dags för naturskönt lopp vid Bråviken

Motionssugna kan kryssa för lördagen den 6 september i kalendern. Då är det dags för Bråviksloppet, det fjärde i ordningen. – Vi har något för hela familjen, påpekar Fredrik Adolfsson, en i arrangörsstaben.

Och visst är det så. Det finns tre löpdistanser att välja på: 5, 10 och 21 kilometer. På schemat finns också ett knattelopp på 1,2 kilometer och 5 kilometer stavgång.

– De flesta springer 10 kilometer, några provar halvmaran. Vår grej är att alla ska kunna vara med. Antalet deltagare har fördubblats varje år och i fjol startade 600 personer. Kommer lika många i år är vi nöjda.

Fin bana

Starten sker vid hamnen i Lindö, i östra delen av Norrköping, nära Bråviken. De som väljer att motionera ihop med andra denna dag och i denna del av Norrköping får en naturskön och varierad bana.

– Man springer mot Abborreberg och Marby och de som kör halvmaran springer också mot flygplatsen och kommer till en höjd där man ser utöver hela stan. Det är en fin bansträckning. Banan har inga tunga backar men det går upp och ner hela tiden. Underlaget är asfalt, grusväg och skogsstig.

Det finns dock tuffa detaljer att ta itu med, i alla fall för de som vågar sig på den längsta sträckan.

– Då får man brottas med att springa över öppna fält där det kan blåsa en hel del.

Tradition

Loppet krockar med Tjejmilen i Stockholm men eftersom det nuförtiden finns så många motionslopp så är krockar oundvikliga. Fredrik ser Bråviksloppet som ett genrep för den som siktat in sig på Lidingöloppet tre veckor senare, alltså loppet som ingår i en Svensk klassiker.

Även Bråviksloppet börjar sakta men säkert bli, om inte klassiskt, så åtminstone en tradition. Många tycker om loppet och allt runtomkring.

– Vi brukar få höra av deltagare att de gillar den gemytliga och familjära stämningen, säger Fredrik Adolfsson.

Loppet arrangeras av Norrköping Triathlon och sportföretaget Imorn.