Dags för festival igen

Nu är sommaren här på riktigt om vi får tro meteorologerna från SMHI. Hoppas bara att värmen håller i sig en bit in i juni och juli. Näst efter fotbolls EM längtar jag mest till några event av det fantastiska utbud som Norrköping erbjuder under juni, juli och augusti.

 SM veckan och augustifesten är naturligtvis några höjdpunkter när Norrköping manifesterar sig som mötesplats av rang i Sverige. Det går ju inte heller att bortse helt från Bråvallafestivalen. 

Musiken som storindustri

Bråvallafestivalen är en riktigt stor mötesplats för alla musikälskare.  Nyfikenheten var stor hos undertecknad när jag åkte ut till mitt gamla exercisfält på Bråvalla flygflottilj när musikeventet genomfördes för första gången 2013.  Succén var ett faktum när man efter tre dagar räknade ihop kassan för det som då blev Sveriges mest besökta festival någonsin, 51 590 sålda biljetter.

2014 års upplaga av festivalen drog ihop rekordmånga 56 071 biljetter. År 2015 sålde man 50 703 biljetter, en minskning med drygt 5 000 besökare och FKP Scorpio gick tyvärr minus den gången. Det är svårt att räkna ut exakt hur mycket man drar in i turistekonomisk vinst och så kallad goodwill men det är trots allt en väldigt bra affär för kommunen.

Smygstart på onsdagen 29 juni

Nu får vi se hur många som kommer att besöka Bråvalla i år. I somras förra året stod det klart att Norrköpings kommun förlängt sitt avtal med FKP Scorpio under tio år till. Ingen kan förutspå hur det kommer att vara år 2025 men det är kul så länge det varar.

Det får gärna regna lite då och då under högsommaren eftersom vattenbristen är besvärande just nu. Men också för att besökarna på Bråvallafestivalen i slutet av juni och i början juli ska kunna göra sina ruscher i lervällingen som är brukligt hos ungdomarna.