• Pia Hidenius är karriärutvecklare och rådgivare på Unik Resurs i Norrköping. Foto: Mirjam Lindahl

Dags för ett nytt sammanhang

Känns det inte så värst roligt att komma tillbaka till jobbet efter semestern? Kanske finns det något som gnager inuti, en känsla som är svår att sätta ord på? Eller har du kanske redan bestämt dig?

– Det är under vila och återhämtning, när vi varvar ner och slappnar av som vi kan reflektera, få perspektiv och nya insikter. Sommarsemestern och julledigheten kan vara sådana tillfällen när vi ger oss själva tid att fundera på vad vi gör med våra liv- och kanske framför allt varför? Kanske kommer man fram till att det är dags för förändring i arbetslivet, säger Pia Hidenius karriärutvecklare och rådgivare på Unik Resurs i Norrköping.

Hjälp av coach

Ibland räcker det kanske med att ändra arbetsuppgifter eller ansvarsområden i befintlig anställning men många gånger behöver man rikta fokus mot att hitta lösningen hos en ny arbetsgivare. Pia berättar att hon möter många människor som inte vet vad de vill eller vart de är på väg. I sådana fall får man träffa en coach, göra man en djupdykning i sig själv. Titta över vem man är som person, vad man har med sig; erfarenheter, styrkor och kunskaper. Fundera på vad som ger energi, vilka värderingar man har och framför allt vad man trivs med. Utifrån det kan man sedan tillsammans skapa en färdplan mot ett mål.

Ett tydligt mål

Andra har en mer tydlig bild av vart de är på väg och då kan fokus redan från början vara att till exempel utveckla ansökningshandlingar, den personliga marknadsföringen, kartlägga arbetsmarknaden, gå igenom olika sätt att söka jobb och förbereda för anställningsintervju.

– Om målet så är ett nytt jobb, utbildning eller att starta eget så finns vi där med vårt stöd, säger Pia. Livet är föränderligt och det är naturligt att utvecklas och förändra sina preferenser. Därför är det aldrig är försent att göra förändringar i karriären. Det viktigaste är att gå sin egen väg och inte låta sig luras av begränsande föreställningar och andras förväntningar.

En ny utveckling

Och eftersom arbetsmarknaden förändras i takt med den nya tekniken, ges möjlighet att i större utsträckning själv bestämma var, när och hur mycket man vill arbeta. Man kan befinna sig var som helst i världen för att arbeta med till exempel utbildning, rådgivning eller support. Denna utveckling speglar också att allt fler värderar fritid, frihet och balans högre än status och lön.

– Personlig utveckling i arbetet värderas också högt och många gör förändringar för att de inser att de hellre vill arbeta för att leva istället för att leva för att arbeta! säger Pia