• I Freemovr-anläggningen i Ingelsta i Norrköping kan man testa många olika free movements sports. Det går att gå kurser för att lära sig mer om bland annat om parkour, tricking, freejumping och cheerleading. Foto: Freemovr

Dags att testa nya sporter på studs

Nyligen öppnade Freemovr sin träningsanläggning i Ingelsta i Norrköping. Och vecka 5 drar massor av kurser igång i olika häftiga sporter. – Det är en annorlunda träningsanläggning, det har inte funnits något liknande förr. Intresset är stort, hittills har vi över 100 anmälningar till våra kurser, berättar platschefen Muffe Bajraktarevic.

Free movement sports är relativt nya former för fysisk träning. Freemovr har tre anläggningar i Sverige, i Sundsvall, Halmstad och sedan ett par veckor en i Norrköping på över 2 500 kvadratmeter.

– Anläggningen i Norrköping är världens största för free movement sports, upplyser Muffe.

Parkour och annat häftigt

Kurserna som startar innefattar sporter/träningsmetoder med fantasieggande engelska namn som parkour/freerunning, freejumping, tricking, cheerleading, acrogymnastics och free movement sport. I dessa sporter är det mycket rörelse och utövarna hoppar, studsar, gör volter och tricks. Övningarna sker på studsmattor, på fjädrande golv, i klätterställningar och på uppbyggda banor.

– Man använder inga tyngder utan bara den egna kroppen. Det är mycket glädje i träningen och hela familjen kan vara med. På ett gym kanske man kör en timme för sig själv, här är det i stället mycket gemenskap, bedyrar Muffe.

För alla

Kurserna innefattar 15 tillfällen och det är varianter både för nybörjare och de som är mer rutinerade. Alla placeras i passande kategori. Kurserna är indelade i ålderskategorier: 6-8 år, 9-12 år, 13+ och vuxna.

I kurserna free movement sports och agrogymnastics kan de som är sex till åtta år delta. De som är nio år eller äldre kan delta i alla kurser.

– Alla kan göra något och sedan tar man steg för steg och förkovrar sig. Våra coacher assisterar och lär exempelvis ut hur man slår en volt. Det är dock ingen lekpark, utan ett träningsställe. Fast träningen är lika rolig som en lek, påpekar platschefen.

Upp till var och en

Free movement sports, fritt översatt fria rörelsers idrott, kanske kan vara något att prova på för dem som sysslar med annan typ av träning. Förutom att gå kurs så kan man köra enstaka pass i anläggningen i Ingelsta.

– De som exempelvis lyft tyngder eller hållit på med spinning i många år kan testa det här i stället. Det är ett sätt att vidga vyerna. Sedan är det ju upp till var och en vad man vill träna, konstaterar Muffe Bajraktarevic.