• Linköpings Stadsbibliotek var full med folk. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Emma Stockman Jonsson undersökte dockor och gosedjur.
  • Ann-Cathrine Hjerdt och Karin Semberg invigde bokmässan.Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Många lyssnade på Viveka Adelswärd.Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Barnbokens vänner hade sagostund och lottade ut böcker.Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Besökaren Sören Petersson tror att bokmässan ökar människors läsintresse.

Dag i litteraturens tecken

Östergötlands bokmässa lockade såväl stora som små. Föreläsningarna samlade många nyfikna vuxna, medan barnen roade sig med teater, sagostund och nallemottagning.

Borgmästare Ann-Cathrine Hjerdt och kultur- och fritidschefen Karin Semberg invigde bokmässan. Det blev en pampig invigning med fanfar och dans. Ann-Cathrine Hjerdt tycker att det är kul att årets tema är kvinnliga författare.

– Det är på tiden att lyfta fram kvinnliga författare. I dag har vi en explosion av kvinnliga författare, men det är även roligt när de kommer fram ur historien, säger hon och fortsätter:

– Och det är jätteviktigt att få ett ansikte på de lokala författarna, för jag tror att det är svårt att göra sig känd. Jag tror att bokmässan gör så att författarna får ett nätverk och får synas.

Fransk poet med östgötskt namn

En av föreläsarna var Viveka Adelswärd som pratade om arbetet med sin bok ”Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull”. Utgångspunkten var att hon fick ett smycke av en okänd släkting, och såg en fransk person på sin mans farbröders bröllopsfoto.

– Sedan insåg jag att det var Jacques d’Adelswärd-Fersen som plötsligt har blivit så inne igen. Jag började undra hur det kommer sig att en fransk poet, som tar sitt liv med fem gram kokain i ett glas champagne på Capri, heter Adelswärd? Det är ju ett östgötskt, svenskt namn. Sedan skrev jag en bok om det, berättar Viveka Adelswärd.

På Nallemottagningen undersökte Emma Stockman Jonsson barnens gosedjur och dockor. Hon är egenföretagare och är bland annat en av författarna till boken Stick i fingret.

– Man kan läsa boken och sedan prova på en docka eller ett gosedjur för att förbereda sig inför ett sjukhusbesök. Det är även viktigt att berätta varför man ska göra ett stick i fingret, säger Emma Stockman Jonsson.