• Dan Sandmark var för fjärde året ledare i Ride of Hope. Foto: Emma Garzon
  • Madeleine Ståhl cyklade hela vägen från Lund till Stockholm. Foto: Emma Garzon
  • Några av de cirka hundra cyklisterna som stannade till på Stora torget i Linköping. Foto: Emma Garzon
  • Deltagarna belönades med korv i solskenet. Foto: Emma Garzon
  • Grundaren Gary Fleming var med i Vätternrundan för att ta bort fokus från sin cancer. Då föddes idén att arrangera ett cykellopp för att samla in pengar till barncancerforskning. Foto: Emma Garzon

Cyklisterna som räddar barn

I somras drog cykelloppet Ride of Hope genom sverige och Östergötland i syfte att samla in pengar till Barncancerfonden. – Det är en fantastisk gemenskap och ingen gnäller eftersom man tänker på barnen. Barnen får cyklisterna att fortsätta kämpa, säger Gary Fleming som är grundaren av Ride of Hope.

För att ta bort fokus från sin cancer bestämde Gary Fleming sig för att vara med i Vätternrundan 2003. Då föddes idén att arrangera ett cykellopp för att samla in pengar till barncancerforskning. Det första loppet var 2008 och sedan dess har Ride of Hope vuxit sig allt större - i år cyklade ungefär 2 200 personer. Den 30 juli gick startskottet i Lund och två dagar senare startade den norra sträckningen från Umeå. Cyklisterna möttes i Västerås för att sedan cykla i mål i Stockholm. Deltagarna fick välja om de ville cykla en eller flera delsträckor.

Målet: två miljoner kronor

Madeleine Ståhl cyklade hela vägen från Lund till Stockholm och var en av cirka hundra personer som stannade till i Linköping.

– Jag är med i loppet eftersom det finns så många barn som lider av cancer och tyvärr känner nästan alla någon som har eller har haft sjukdomen, säger hon.

Pengarna från anmälningar, gåvor och insamlingar längs med vägen gick oavkortat till Barncancerfonden. Målet var att samla in två miljoner kronor.

Rutinerad ledare

Dan Sandmark var för fjärde året ledare i Ride of Hope. Deltagarna delades in i olika fartgrupper och ledaren såg till att hålla ihop gruppen. Han har även varit ledare i Ride of Hope Europa Team Öst. På scenen på Stora torget står Dan Sandmarks fru och berättar om sin kamp mot bröstcancern, flera av cyklisterna och andra Linköpingsbor lyssnar uppmärksamt. Det är många känslor i luften - gemenskap, sorg och glädje. Men framför allt hopp.