• Per Rosander och Anders Eriksson vill se fler yngre medlemmar i Norrköpings Curlingklubb. Foto: Max Elofsson
  • Många kommer och provar på curling i Norrköping. Foto: Max Elofsson
  • Dessa stenar ska man försöka placera så nära mitten av boet som det går. Foto: Max Elofsson

Curlingen mår bra i Norrköping

Norrköpings Curlingklubb (NCK) är en av Sveriges största klubbar inom sporten. En klubb som står stadigt i konkurrensen. Under 2017 fyller de 100 år och det ända som styrelsen i dag ser kan bli bättre är att fler unga börjar spela curling.

I år firar den anrika klubben Norrköpings Curlingklubb 100 år. De har precis passerat 99 år som curlingklubb och de mår gott som det är i dag. Hur de ska fira jubileet om ett år återstår att se.

Få yngre

Den största utmaningen som de står inför just nu är att få fler yngre personer att vilja börja med curlingsporten. Arbetet med rekryteringen pågår kontinuerligt och det kommer en hel del till hallen, som ligger vid sidan av Himmelstalundshallen, för att provar på. Alla tycker det är kul, men ganska få väljer att fortsätta i klubben.

– Ofta är det genomgående i alla idrotter att konkurrensen med andra intressen är hård, säger Anders Eriksson, en av de ansvariga för ungdomsverksamheten inom Norrköpings Curlingklubb.

Alla är välkomna, oavsett kön eller ålder. Curling är en mycket social sport som alla i familjen kan hålla på med från cirka tio år till 85 års ålder, vilket är en del av charmen.

Kan avancera snabbt

I dagsläget är de omkring 250 medlemmar, vilket är en bra siffra.

– Börja träna kan du göra imorgon och vi ser till att någon hjälper dig här. Jag skulle vilja säga att en person som är mellan 15 och 25 år som kommer hit och lägger ner lite tid kan tillhöra Sverige-eliten inom tre till fem år, säger klubbens vice ordförande Per Rosander.

I början av december hölls ett evenemang i Sandviken för att fira Curlingförbundets 100-årsjubileum, 118 lag på 24 banor i Göransson Bandy Arena. På banketten plockade flera av ledarna i Norrköping hem flera fina utmärkelser, exempelvis Rolf Arvidsson som är smått legendarisk inom NCK.

– Det är roligt och se att det var flera ledare inom vår klubb som fick utmärkelser. Det visar på att vi är duktiga på det vi gör, säger Per Rosander.