• Kajsa Liljegren, Norrköping, har hållit på med curling i flera decennier. I dag lär hon bland annat ut sportens grunder till nybörjare. Foto: Leif Larsson
  • Så ser curlingskor ut undertill. En sula att åka på och en med grepp. Foto: Leif Larsson
  • En curlingsten väger 20 kilo och kostar 4 000 kronor. Foto: Leif Larsson
  • Hjälm är nödvändig när nybörjare spelar curling och sopen är ett viktigt redskap. Foto: Leif Larsson

Curling är inte bara en OS-sport

För gemene man är curling i ropet när det är OS. Men sporten pågår intensivt även övrig tid. Inte minst i Norrköping. – Norrköpings curlingklubb är en av Sveriges största. Vi har cirka 275 medlemmar, berättar Kajsa Liljegren, medlem i klubben och anställd av det bolag som driver curlinghallen i Norrköping.

Hon var åren 1997-2007 ordförande i klubben men har nu enbart uppdraget att ordna intäkter och aktiviteter till hallen. Hon har sysslat med curling sedan mitten av 1960-talet.

– Pappa spelade så det var naturligt för mig och min bror att börja.

I curlinghallen pågår mycket. Till exempel prova-på-spelet som startade 2004. Kajsa instruerar nybörjarna i spelets grunder.

– Det är företag, föreningar, familjer och kompisgäng som testar. Vi övar en gång i veckan mellan 1 oktober och 15 december. På våren börjar det om på nytt. Just nu är det 20 vuxna och fem-sex ungdomar som är med, omvittnar Kajsa och fortsätter:

– När man provar första gången så brukar det gå lite hackigt första timmen men andra timmen brukar det gå bättre. Man kan långt i från allt efter två timmar men kan vara med och spela en match. Till att börja med lär jag ut hur man ska slå, var man ska sikta och hur man glider på isen.

Korpenspel

De som faller för sporten och vill fortsätta kan hoppa på det som kallas kamrat- och företagscurling, en slags korpenvariant.

– Just nu har vi 50 lag i fem serier. Man spelar nio matcher på hösten och sedan blir det upp- och nedflyttning för två lag till våren, berättar curlaren.

Curlingens dag, som arrangeras i hela Sverige i oktober, är också ett sätt att rekrytera nya curlingdiggare.

– Vi har också rullstolscurling där spelaren håller i ett skaft som man skjuter i väg stenen med. Ingen sopar så det är en svårare variant. Just nu är det tre som spelar rullstolscurling.

Curlingklubben är också med i seriespel och lyckas väl. Förra året var ett lag med i elitserien men ramlade ur. I år har klubben sex lag i division 1 som är andranivån. Dessutom tre lag i division 2 och två lag i division 3.

– Det är jättebra att ha så många lag i en hög serie och även totalt i spel, påpekar Kajsa.

Schack på is

I klubben är det en övervikt av män som spelar, cirka 75-25 i procent. Även de äldre dominerar. I klubben finns omkring 20 ungdomar i åldern 12-20 år. Den nedre gränsen hänger ihop med att stenarna väger 20 kilo så det krävs en viss ålder för att kunna hantera dem. Stenarna är för övrigt riktigt dyra, 4 000 kronor styck.

– Om en sten får en skada så byts hela setet på åtta stenar ut. Som tur är så händer det inte så ofta, förtäljer Kajsa.

Sport i tv, inte minst stora tävlingar som OS, lockar ofta nya utövare. Inte så mycket hos curlingen.

– Visst har vi nytta av OS men det kommer i slutet på vår säsong så det gäller att folk behåller sitt intresse över sommaren och kommer tillbaka till hösten, förklarar Kajsa.

Norrköpings curlingklubb är 97 år och sporten är ännu äldre än så, uppfanns i Skottland redan på 1500-talet och dagens regler kom till i mitten på 1800-talet. Det är en sport med mycket teknik och taktik.

– Curling är som schack på is. Det gäller att tänka ut vad motståndaren ska göra härnäst, avrundar curlingexperten Kajsa Liljegren.