• Nu är syskonen Louise och Mikael Tjäder igång med crossfit i Ingelsta. Foto: Julia Kimell
  • Ett crossfitpass är uppbyggt olika dag för dag så olika muskelgrupper hamnar i fokus. Foto: Julia Kimell
  • Catarina Malm från Söderköping tog ut sig på dagens högintensiva pass, som efteråt ger en lyckokick. Foto: Julia Kimell
  • Mikael Tjäder coachar många av crossfitpassen och slipper nu pendla till Linköping.
  • En del i det högintensiva passet var att dra upp fötterna så högt upp som möjligt - helst ända till huvudet. Foto: Julia Kimell
  • Efter passet samlas gruppen och pustar ut, pratar och stretchar tillsammans. Foto: Julia Kimell

Crossfit lyfter kroppen till helt nya nivåer

Förra måndagen slog syskonen Louise och Mikael Tjäder upp dörrarna för Crossfit 011 på Koppargatan nära Ingelsta centrum, och redan nu är de i full gång med upp till fem peppande pass per dag. – Alla är redo för crossfit! Ibland vet man bara inte om det, säger Mikael.

Crossfit bygger på högintensiva och varierande funktionella rörelser, och utövarna blir mästare både på kondition, snabbhet och styrketräning.

Syskonen Tjäder hoppas att Norrköpingsborna får upp ögonen för träningsformen som ökar allt mer.

– Självklart går det lite trögt i början, men redan inför öppningen hade vi trettio anmälningar. Man kan köpa pröva på-kort, halvårskort eller årskort, berättar Louise.

Hon berättar att många vill träna upp sig innan de vågar komma till första crossfit-passet, men denna ”sport of fitness” har något att erbjuda alla, oavsett träningserfarenhet. Och utvecklingen brukar gå snabbt framåt.

– Vår målsättning är att få hit ”vanliga” människor. Att få se dem växa, det är vår lön. Man kan mer än vad man tror!

Orkade inte pendla

Både Louise och brodern Mikael fick upp ögonen för crossfit för ett par år sedan. Mikael hittade videor på Youtube 2010 och gick ut i skogen med några vikter och körde. Louise som alltid gillat att hålla igång med teknik, styrka och akrobatik hängde snart på. De pendlade till Crossfit Linköping och redan vid öppningen i februari 2012 köpte de årskort med en gång. De väntade otåligt på att någon skulle ta tag i saken och öppna ett crossfit-gym i Norrköping.

– Men ingen gjorde det. Tankarna på att starta eget växte, och i oktober i fjol bestämde vi oss för att köra. På Instagram och Facebook kan man följa oss och se vad som är på gång.

Syskonen kompletterar varandra. Louise är tjurskallig och Mikael mer laid back, berättar Louise. Hon administrerar mest och han coachar. Båda har det crossfit nivå 1-certifikat som krävs för att leda. Han har paus från sitt jobb som fabriksarbetare men hon fokuserar på sin roll som brandman även i fortsättningen.

Lyckade tävlingar

Louise blev på kort tid väldigt framgångsrik. Hon har varit med i inofficiella EM där hon bland 3 000 andra kom på elfte plats. I tävlingen Solid open blev hon fyra, och i MK open i somras knep hon bronspengen. Målet är ständigt att bli starkare, och helst i benen.

– Man hittar alltid svagheter, och många inom crossfit har som mål att inte specialisera sig utan vara allround.

Syskonen har cirkusakrobatikbakgrund, och har därför en rejäl grund att stå på för vidare utveckling.

I nuläget ordnar de ungefär fem pass om dagen, antalet kan utökas allt eftersom gruppen växer.

Gruppen sporrar

Ett crossfitpass är uppdelat i uppvärmning och i själva passet som körs på tid. Beroende på dagsfokus kan passet se väldigt olika ut, och i dag stod kettlebellsövningar, hopp över låda och hängräcksuppdragningar i fokus.

Catarina Malm från Söderköping är en av deltagarna.

– Jag tycker att crossfit är den bästa och roligaste träningen som finns! Jag måste ha träningssällskap för att bli sporrad. Efter passet känns det lite som att bli kär på nytt, och man blir så himla nöjd med vad kroppen klarar av, säger hon med andan i halsen.