• Mårten Castenfors och Stefan Hammenbeck står bakom Lena Cronqvist . Foto: Dennis Petterson
  • Här någonstans där Övre Vasastaden växer fram ska en skulptur av Lena Cronqvist placeras. Foto: Tommy Pettersson
  • Nitton verk är utställda på museet. Foto: Dennis Petterson
  • Utställningen visar ett urval av Cronqvists skulpturer i terrakotta och brons. Foto: Dennis Petterson

Cronqvist tillbaka i Östergötland igen

Med skulptur och måleri

Lena Cronqvist är Sveriges mest internationellt kända konstnär och nu är hon tillbaka i länet med en Utställning på Östergötlands museum i Linköping under perioden 18 maj till 24 september.

Lena Cronqvists nya utställning, måleri och skulptur, är en comeback. Det är fyrtio år sedan hon senast ställde ut på Östergötlands museum. Men nu är hon tillbaka.

Självporträtt

Blandutställningen med målningar och skulpturer består mestadels av flickor från de senaste 25 åren, bland annat flera finns det nya självporträtt att beskåda.

I måleri och skulptur, från från perioden 1993-2017 får besökaren möta Lena Cronqvists förhållande till livet och livsfrågorna. Här visas ett 25-tal verk, bland annat självporträtt i tempera och skulpturer i brons och terrakotta. Flera av verken är helt nya.

Producent/Curator för utställningen är Stefan Hammenbeck, konstintendent här på museet.

Aktuell med utsmyckning i park

Cronqvist är även aktuell i Linköping med en utsmyckning av två skulpturer på två platser i staden. Den ena är i övre Vasastaden vid ett bygge som pågår för närvarande och den andra ska stå i "seminarieparken", före detta lärrarhögskolan.

– Michael Cocozza ringde till mig och frågade om jag vill vara med och utsmycka platser i Linköping. Jag vet inte riktiga var de ska vara men jag har fått ritningar. Jag trodde det skulle vara mer färdigt, säger Lena Cronqvist och tittar på på alla byggkranar och lastbilar som flyttas runt i Övre Vasastaden.

– Vi får se när vi kan sätta ut skulpturen i Seminarieparken. Länsstyrelsen måste ge sitt godkännande först eftersom parken är ett byggnadsminne, säger Botryggs arbetande styrelseordförande med ett brett leende.