• Här är ett gäng spelare i Norrköping Cricket Club. I år kan laget spela sin hemmamatcher i Norrköping eftersom en cricketplan byggts i Navestad. I fjol spelades hemmamatcherna i andra städer. Längst till höger står kassören och spelaren Rumman Uzzaman. Foto: Leif Larsson
  • Här är cricket-utrustning; hjälm, benskydd, slagträ, boll, handskar. Cricket är en utmanande sport med många egna finesser. Foto: Leif Larsson

Cricketklubben får egen hemmaplan

I fjol spelade laget hemmamatcherna i Stockholm, Västerås och Eskilstuna. I år kan Norrköping Cricket Club spela på en ny hemmaarena i Norrköping. – Förra året åkte vi tre-fyra timmar för att spela hemmamatch, det blev dyrt och gjorde spelarna trötta. Perfekt att nu får en egen cricketarena, säger Rumman Uzzaman, spelare och kassör i föreningens styrelse.

Norrköping Cricket Club bildades 2015 och var med i seriespel förra året. Man hade hoppats att en cricketplan skulle byggas i fjol men det blev inte av. I vår har dock en cricketarena byggts på Bäckplan i Navestad.

– Det var tråkigt att vi inte fick en plan förra året men vi gav inte upp. Vi har haft kontakter med kommunen och Östergötlands Idrottsförbund och fick pengar för att betala en entreprenör att bygga, berättar Rumman.

Växande klubb

Fram till nu har cricketklubben levt spartanskt och tränat där det funnits en ledig gräsplätt. Med den nya planen får sporten chansen att utvecklas.

– Vi vill göra cricket känd i Norrköping och i hela Östergötland. Än är vi enda cricketklubben i länet och vi har spelare som bor i både Norrköping och Finspång och flera stycken i Linköping. Majoriteten av spelarna är från Indien, Bangladesh, Pakistan och Afghanistan, länder där cricket är en stort sport. Men vi har även svenska spelare, redogör Rumman, som själv är från Bangladesh.

I dag har klubben cirka 50 medlemmar och 80 procent av dem är under 24 år. Till varje match tas 15 man ut, elva i startuppställningen. Cricket spelas i princip i hela världen och intresset ökar, även i Sverige där det i dag finns omkring 50 klubbar som spelar på fyra nivåer. Norrköping är med i division 3, fjärdenivån.

– Vi börjar spela i det som kallas T30, från april till slutet av maj. Sedan i T20 som börjar i juli. En match i T20 tar 2,5-3 timmar att genomföra. Det finns många varianter i cricket och det som kallas Test Matches håller på i fem dagar men det är bara världens tio bästa länder som spelar den typen, förtäljer Rumman.

Spelets regler

Cricket påminner till en del om brännboll och baseboll men har många egna regler och finesser. Här är huvuddragen: Två lag turas om att vara innelag och slå och vara ute på fältet. Spelet utövas på en oval gräsplan som är 120-140 meter i diameter och i mitten finns en 20 meter lång gräslös del som kalls pitch. Här kastar och slår man bollen (med ett slagträ) ut mot planen. I båda pitch-ändarna finns en grind bakom slagmannen som kastaren försöker slå ned med bollen.

Som slående lag är målet att samla poäng vilket görs genom att bollen slås långt, helst utanför plan, då får man sex runs (poäng) eller om slagmannen hinner springa mellan grindarna innan bollen kastas tillbaka.

För fältlaget är målet att få bort slagmännen. Det sker om pinnen ovanför grinden kan kastas ner eller om den utslagna bollen tas av utelaget innan den når marken.

Vad är då det bästa med cricket?

– Det är ett spännande och utmanande spel som kräver både taktik och fysik. Man utvecklas både individuellt och som lag, avrundar Rumman Uzzaman.