• Här är några av de spelare som denna säsong såg till att Norrköping Cricket Club förvandlades från ett bottenlag 2016 till ett lag som 2017 vann division 3 och nästa år spelar i division 2. En ny plan hjälpte mycket i framgången. Längst till höger står lagledaren Rumman Uzzaman. Foto: Leif Larsson

Cricketklubben är på väg mot toppen

I fjol var Norrköping Cricket Club ett bottenlag i division 3. I år var laget bäst och spelar i division 2 nästa säsong. – Vi har haft ett fantastiskt år. Den nya planen har hjälpt oss mycket, förtäljer Rumman Uzzaman, lagledare och spelare.

Cricketklubben spelade tidigare alla hemmamatcher i andra städer och träningarna utövades på olika gräsplättar i Norrköping. I år fick man en egen, efterlängtad och äkta cricketarena, Bäckplan i Navestad, och det gjorde susen. Laget genomgick en total förvandling.

– Förra året kom vi näst sist i ligorna vi spelade i och förlorade nästan alla matcher. I år vann vi bägge ligorna och vann alla tio matcherna, berättar Rumman.

Många fördelar

I cricket spelar man på lite olika vis och Norrköpingslaget var med i två serier i division 3, tredjenivån i svensk cricket, i det som kallas 30 oversligan och T-20-ligan. I bägge serierna spelade man fem matcher och tog alltså hem rubbet. Lag från Örebro, Karlstad, Ludvika, Eskilstuna och Borlänge fick ge sig mot det nytända Norrköpingsgänget.

– Vi blev uppflyttade till division 2 i bägge ligorna och det var häftiga ögonblick för oss. Insatsen berodde mycket på den nya planen. Vi kunde spela 50 procent av matcherna i Norrköping, i stället för i att spela alla matcher i andra städer som vi gjort förut. Vi fick också chansen att träna på en riktig cricketplan och kunde träna när vi ville. Det här utvecklade spelarna, klargör Rumman.

Han berättar att intresset för cricket ökar. Ganska många kollade in lagets matcher och på träningarna kommer en del förbi och frågar om sporten och på det viset har flera nya, unga spelare knutits till klubben.

Tror på ny uppflyttning

Även Svenska cricketförbundet har märkt att saker hänt i Norrköping.

– De valde oss för att arrangera två finalmatcher i de högsta ligorna. Båda matcherna mellan lagen från norra och södra divisionerna gick på Bäckplan. Det var ett stort erkännande, påpekar Rumman.

Förutom att utöva cricket så arbetar klubben för att både sprida intresse och kunnande om sporten och man försöker bygga en kultur kring cricket.

– Vi vill skapa en gemenskap mellan spelare, fans, andra intresserade och även starta en cricketakademi. Vårt integrationsprojekt fungerar också bra, barn som kommer till Sverige hittar en passion och något att göra hos oss, omvittnar Rumman.

Cricketklubben är således på frammarsch och ambitionen är att lyckas ännu bättre på det sportsliga planet.

– Målet nästa år är att vinna division 2 och ta oss till högsta ligan. Spelarna har kapacitet för det, säger Rumman Uzzaman utan att darra på rösten och tillägger:

– Nu har vi en fin arena, talangfulla spelare, bra möjligheter att träna. Det känns som vi är på rätt väg, avrundar en stolt och nöjd lagledare.