• Lasse Fredrikson har alltid många projekt på gång. Just nu planerar han för en körresa till Island. Foto: Kajsa Nilsson
  • Under lång tid arbetade han med att etablera Radio Match i Östergötland. Foto: Kajsa Nilsson

Coachar människor att våga

När han inte fick ta ut föräldraledighet från arbetet på sin pappas åkeri beslutade sig Lasse Fredrikson för att hitta nya vägar. Han har varit igenom många branscher men har arbetat med radio sedan över 20 år tillbaka. Vid sidan om programledarrollen föreläser han om att hitta motivation. Själv kallar han sig för motivator och inspirator.

Håret är prydligt uppsatt med en tofs i nacken och den välklädda gestalten hälsar med en kram. Vi möts mitt i Norrköpings näringslivs näste, Strykbrädan.

Halvbondunge

– Jag har pluggat väldigt lite i förhållande till hur länge jag har levat. Jag gick aldrig ut gymnasiet som ung, det tog jag igen senare. Min pappa hade åkeri så jag började arbeta där och tjäna pengar istället. Man kan kalla mig halvbondunge. Jag har kört traktor sedan jag var 10 år, satt potatis och plockat jordgubbar.

Mot slutet av 1980-talet och början av 1990-talet föddes barnen Amalia, August och Teodor och Lasse ville ta ut föräldraledighet. När det inte var möjligt valde han istället att säga upp sig. 1992 kom möjligheten att få in en fot på radiostationen East FM (som sedan bytte namn till Radio Match) och då tog han den.

– Jag började sända radio på kvällar och helger och fick inte direkt betalt, jag gjorde det för att det var kul. 1993 blev jag anställd och var kvar tills företaget avvecklades under 2005.

Marknadsföring och event

Under 13 år arbetade han på Radio Match och var med i arbetet med att etablera stationen i regionen. Det som började med ett oavlönat nöje visade sig bli hans heltidssysselsättning under mer än ett decennium. Under tiden på radion fick han lära sig mer om marknadsföring, event och sälj vid sidan om programledaruppdraget.

Trigga

När Radio Match avvecklades under 2005 var han tvungen att hitta ny sysselsättning och det var då som det egna företaget Trigga grundades. Under tre terminer läste han sälj- och marknadsledning på IHM i Stockholm för att förbereda sig för uppdrag i den egna firman.

– Jag trodde mest att jag skulle arbeta med event och projektledning men det blev istället mycket arbete med att föreläsa och vara kursansvarig i marknadsföring, projektledning, egenutveckling och motivation på yrkesutbildningar, berättar han. Nu föreläser han om motivation på företag och universitet i södra Sverige samt coachar personer att våga ta nya steg i livet.

Återvände hem

Att han skulle återvända till uppväxtorten Svärtinge var inte självklart. Det var faktiskt en tillfällighet som gjorde att flytten blev av under slutet av 1980-talet.

– Jag erbjöd en vilsen dam att komma in till oss och ringa sin väninna, hon hittade inte rätt port. Jag antar att jag berättade för henne att jag kommer från Svärtinge för det visade sig att väninnan ägde en sommarstuga där som hon ville få såld. Jag och Paola åkte ut och tittade på sommarstugan, den låg fint med utsikt över vattnet och vi slog till. Huset var bara skrutt men vyn var fantastisk. Vi isolerade sommarstugan och sedan bodde vi där med barnen på bara 65 kvadratmeter i flera år. Vi hade inte ens vattentoalett. Senare byggde vi om till ett större hus på samma tomt och det är där vi bor nu. Jag är impulsiv och hade jag inte mött tanten på gatan hade vi kanske inte hamnat i Svärtinge.

Han talar om hur tur kan komma till en, och att händelsen med huset var ett exempel på det.

– Jag tror inte på att vissa människor är mer lyckosamma än andra. Tur uppstår när förberedelse och tillfälle möts, det har jag lärt mig av filosofen Paulo Coelho. Jag tror att om jag förbereder mig så öppnas mina sinnen för att bli beredd på att ta tillfällen när de kommer, berättar han.

Familjen

Barnen August och Amalia har flyttat hemifrån medan 17-åriga Teodor bor kvar hemma. Det är med stolthet han berättar om sin familj.

– Min fru Paola arbetar som guldsmed och Amalia är designer för Röhnisch i Stockholm, hon har redan skapat flera egna kollektioner. August arbetar för ett norskt företag här i stan. Det är kul när barnen är självständiga och klarar sig på egen hand, det gör mig till en stolt förälder, säger han.

 

FAKTA Lasse Fredrikson

Ålder: 50 år

Bor: egensnickrad villa i Svärtinge

Familj: hustrun Paola och barnen Amalia 25 år, August 23 år och Teodor 17 år

Gör: Föreläser om bland annat motivation och coachar i utveckling av individen. Projektleder egna projekt och som inhyrd projektledare, driver Franz Jäger event AB, tillsammans med Daniel Forsberg och Fredrik Borgsjö, som bland annat arrangerar nattklubben Franz Jäger. Programledare på P4. I sommar är han tillsammans med Lisa Tilling reseledare för en körresa till Island.

Devis: I varje skog finns en bortglömd glänta som bara kan hittas av den som vågar gå vilse. (Dikt av Tomas Tranströmer)

Citat: Vi isolerade sommarstugan och sedan bodde vi där med barnen på bara 65 kvadratmeter i flera år. Vi hade inte ens vattentoalett.