• Cnema firar fem år med att bjuda på fri entré vid jubileumshelgen. Foto: Wladimir Loyola

Cnema femårsjubilerar

Den 9 och 10 september firar filmverksamheten Cnema sitt femårsjubileum. I och med det så händer det mycket saker i form av förhandsvisningar av filmer och premiär av bland annat Den allvarsamma leken.

Allting började på salong Harleken på Konstmuseet, men numera har Cnema egna lokaler på Kungsgatan i Norrköping. Sedan starten den 9 september 2011 har över en kvarts miljon personer besökt Cnema. Under jubileumshelgen bjuder de besökarna på film och andra aktiviteter för hela familjen.

Film och quiz

Sverigepremiär för Pernilla Augusts nya film Den allvarsamma leken visas på fredagskvällen. Dessutom kommer producenten Patrik Andersson och skådespelaren Karin Franz Körlof.

Lördagen bjuder på lite mer än bara film. Det kommer att finnas bland annat att spela filmquiz, möjligheten att göra sin alldeles egna filmaffisch, samt visning av maskinrummen med mera.

– Jag tror det kommer bli en riktigt rolig helg. Vi har lyckats bredda oss och ha ett varierat utbud, säger Elin Bennet på Cnema.

Fem olika filmer kommer att visas också. En av dem är den gamla Alfred Hitchcock-klassikern Slå nollan till polisen som hade premiär i 3D redan 1954. Nu har den gjorts om och visas med dagens 3D-teknik.

Äldre filmer

Hitchcockfilmen är startskottet för Cinematekets satsning att visa flera äldre filmer under hösten och början av vintern. Bland annat visas även Metropolis från 1927 och Flickan och odjuret från 1946.

– Det känns klockrent att starta upp filmsatsningen i samband med jubileet och vi hoppas att många kommer och ser filmerna efteråt, säger Elin Bennet.