• Teater Fenix turnerar med sin clownföreställning vilket väder, som har premiär i Norrköping den 4 juli och gästar Linköping den 27 juli. Foto: Tina Andersson
  • Teater Fenix turnerar med sin clownföreställning vilket väder, som har premiär i Norrköping den 4 juli och gästar Linköping den 27 juli. Foto: Tina Andersson

Clowner träter om sin plats

Nu åker Teater Fenix på sommarturné

Teater Fenix ligger i startgroparna inför sommaren med sin familjeföreställning Vilket väder! Med clownernas avväpnande verkan tar de sig an frågan om vem som har rätt till att ta plats och göra sig hemmastadd?

Idén till föreställningen har grott hos skådespelarna Ola Cítron och Åsa Forsberg under flera års tid. Intill en strand i Halland bor det en man som tar sin plats för given medan han utökar utrymmet för sina vattenscootrar, bilar och båtar innan han slutligen även lägger beslag på den offentliga parkbänken på stranden. 

– Mycket vill ha mer, det är ju mänskligt, men det väckte tankar hos oss. Vi tyckte det skulle passa bra att göra en föreställning om, säger Ola Cítron efter att ha avslöjat inspirationskällan.

Utan ord

I december sattes ramarna för vad som kommit att bli en familjeföreställning från tre år och uppåt. Den beslagtagna bänken är centrum för handlingen, där de två clownerna träter om utrymmet. Den ena har alltid varit där och ägnat sig åt sina sysslor oavsett väder. Konflikter uppstår när den andra dyker upp och gör sig hemmastadd. Föreställningen är ordlös, istället är det mimik och kroppsspråk som gör de komiska situationerna.

 – Det är ganska skönt att inte kommunicera med ord. Ibland behövs inte det, säger Åsa Forsberg.

Snart premiär

Det blir fart och fläkt med mycket rörelser till musik som är specialkomponerad av Martin Brandqvist. Den kompakta scenen är skapad av Perh Ellergårdh och är anpassad för att snabbt kunna packas upp och ner när teamet anländer till en ny spelplats.

– Vi har premiären i Norrköping innan vi ger oss ut och spelar i bland annat Nyköping, Växjö, Malmö och Lund, sedan vänder vi åter till länet, säger linda Moberg som är producent.

Gratis teater

Föreställningen kommer främst att hållas utomhus och blir därför lättillgänglig.

– Många kommuner satsar på att erbjuda gratis teater och andra arrangemang. Det känns kul att få spela för dem som kanske annars inte kommer i kontakt med teater, säger Åsa Forsberg.

I höst väntar förskolespelningar, Teaterfestivalen i Luxemburg och Norrköpings egen kulturnatt.

– Men nu ser vi fram emot att åka ut och möta publiken, säger Ola Cítron.