• Gunnar Nordanskog, Åsa Forsberg, Linda Moberg och Ola Citron från Esters varieté. Foto: Fanny Miles
  • Clownen Ester är underhållande och behjärtansvärd. Foto: Fanny Miles
  • Tubaisten Rudolf och clownen Ester bjuder in till Esters varieté.

Clownen Ester bjuder på komik

En optimistisk men ack så harmlös clown i samklang med en tubaspelande orkestermedlem som talar sitt eget språk. Esters varieté har äntrat scenen och med finstämd känsla för humor möter clown och tubaist publiken med bravur. I dag består åskådarna av nioåringar från Folkparksskolan. De agerar provpublik inför den stundande premiären den 14 september.

Bakom Esters varieté står regissören Ola Citron samt Teater Fenix med Åsa Forsberg och Linda Moberg i spetsen.

– Vi har arbetat fram pjäsen efterhand men grunden är Åsas idé från början. Tanken är att vi vill göra något stort av något litet, säger Ola Citron. Och det var just en clown och en tuba som skulle vara ramen.

–Jag ville göra något med en tuba och en clown. Tuban är ett så pass speciellt instrument och en clown är väl egentligen ickeperfekt men det ickeperfekta kan vara så fantastiskt, säger Åsa Forsberg som spelar clownen Ester.

Tubaist och skådis

Bakom tuban sitter Gunnar Nordanskog som under föreställningen pratar ett hittepå-språk, eller utomjordiska som en av eleverna från Folkparkskolan kallade det.

–Det är svårt att hitta bra musiker som ger sig hän på scen men Gunnar är riktigt bra, säger Åsa Forsberg.

Ständigt på väg

Esters varieté är en komisk föreställning och relationen mellan clownen och tubaisten påminner i vissa fall om den mellan grevinnan och betjänten. Denna version är dock mer rumsren och håller tillgodo med skratt efter skratt.

– Clownarbete bygger på upprepningar. Clownen kommer aldrig någonstans och har oftast goda intentioner. Sedan finns det såklart olika typer av clowner men med vår clown vill vi bygga en enkel relation mellan clown och publik, säger Ola Citron.

Komik för alla

Esters varieté är en barnteater men som vuxen är det svårt att hålla sig för skratt då clownen Ester spelar så pass genomtänkt och med sådan finess och respekt för komik.

– Den här pjäsen är väldigt glädjefylld och vi har märkt att den uppfattas olika av olika åldrar. Vår målgrupp ligger på fyra- till nioåringar, berättar Linda Moberg.

Teater Fenix startades av Åsa Forsberg och Linda Moberg år 1997. Sedan dess har de spelat barnteater i olika former över hela Sverige. Esters varieté har premiär på Kulturkammaren i Norrköping den 14 september innan de ger sig vidare ut och igenom Sverige.