• Här ser vi Claes-Göran Österlund i sitt esse och tillsammans med den finske statsministern Matti Vanhanen och Sveriges dåvarande Fredrik Reinfelt som tillsammans öppnar slussarna vid Borensberg. Foto: Anders Wiklund/TT

Claes-Göran Österlund har avlidit

Den förre kanaldirektören och entreprenören Claes-Göran Österlund har avlidit efter en tids sjukdom. Han var känd som en drivande och påhittig kanaldirektör som ständigt marknadsförde sin älskade kanal med ett leende på läpparna.

Entreprenör, hotelldirektör, humanist, kanaldirektör och stormästare i Wiknings Commissionen är bara några sammanhang som Claes-Göran Österlund synts i. Under många år gjorde han Ekoxen till stans bästa hotell och då med den bästa maten och servicen.

Sedan gick han vidare och ruskade liv i Göta Kanal, eller i vart fall gjorde den ännu mera känd, både inom landet men även ute i stora världen. Han uppträdde ofta och gärna i uniform från den tiden när kanalen byggdes, han planterade in ett ägg från Loch Ness i Vättern vilket gav uppmärksamhet i vida världen och ett hopp om att sjön skulle få sitt alldeles egna monster.

Ägg från Nessie?

Han var en idéspruta av stora mått. Han låg även bakom mycket av det som nu blivit på det sättet man numera marknadsför Sveriges blåa band på. Han drev även igenom en idé om att ha höns i närheten av Ekoxen. Idéerna var många, värmen stor och han var även aktiv som styrelseordförande i Barncancerfonden under många år och som stormästare i den muntra orden Wiknings Commissionen där han med barsk stämma och stort hjärta styrde under tiotalet år. Hans bilintresse var omvittnat och stort och därav satt han även i styrelsen för Motala motormuseum. Claes-Göran Österlund blev 70 år.