• Åsa Karlsson och Melker Eriksson från Norrköpings ungdomscirkus är glada för att de nu kan tillgänglighetsanpassa sin lokal. Foto: Kajsa Nilsson
  • I höstas fick barnen visa vad de lärt sig på en egen föreställning. Nu fortsätter Norrköpings ungdomscirkus med verksamhet för barn med funktionsvarianter. Foto: Mattias Åström.

Cirkusen tillgänglighetsanpassas

Norrköpings ungdomscirkus har i samarbete med Region Östergötland erbjudit cirkus för barn i habiliteringen. Nu får föreningen 700 000 kronor av Allmänna Arvsfonden för att kunna bygga om sin lokal och fortsättningsvis ha anpassad cirkusverksamhet.

– Vi kände att vi behövde en anpassning och sökte pengar via Arvsfonden. Den 9 december fick vi ett sms om att vi får pengarna, jättekul! Vi har dessutom fått 130 000 kronor av Östergötlands idrottsförbund, säger Åsa Karlsson som engagerar sig ideellt i föreningen.

Golv jämnas ut

Att tillgänglighetsanpassa lokalen har funnits i föreningens planer länge. Nu blir det verklighet. Nere i träningslokalen finns höjdskillnader i golvet. Dessa ska jämnas ut för att alla ska kunna ta sig fram. Bra för alla, menar Melker Eriksson som förklarar att det hänt att barn brutit tårna när de gått in i hörnet på upphöjningen. Vidare ska lokalen utrustas med handikapptoalett- och dusch samt ramp och hiss för att kunna ta sig in via huvudentrén samt upp till fikarummet på övre plan. Därtill kommer man ta bort alla trösklar och byta dörrarna så att det går att ta sig in på egen hand.

– Jag har jobbat med barnen ett bra tag och det finns stor efterfrågan bland dem att få fortsätta med cirkus. Cirkusen för dessa barn skiljer sig inte från andra grupper. Vi har kört samtliga discipliner men inte i samma takt. Den här gruppen får en anpassad nivå, säger Melker Eriksson. I gruppen finns två rullstolsburna och flera med cp-skador i exempelvis händer.

– Det är superkul för dem att få använda handen. Vi får kämpa lite men det går, säger han och Åsa tillägger att det är som sjukgymnastik. I höstas hade barngruppen en egen föreställning.

Renoverar i sommar

Lokalen kommer att renoveras under sommaren för att inte störa den ordinarie verksamheten. När höstterminen startar kan alla barn ta sig in i lokalen på egen hand. Till dess får rullstolsburna ha med sig föräldrar eller assistent för att kunna ta sig in. Vad Melker och Åsa vet är de först i länet med att erbjuda cirkus för barn med funktionsvariationer.