• Nybörjargruppen har övat in sitt nummer sedan i höstas. Foto: Kajsa Nilsson
  • Emelie Karlsson menar att det till största del handlar om teknik snarare än styrka. Foto: Kajsa Nilsson
  • Hedvig och Karin Brodén är tvillingsystrar och uppträder tillsammans. Foto: Kajsa Nilsson
  • Åsa Karlsson började engagaera sig inom cirkusen när dottern Emelie ville börja som liten. Foto: Kajsa Nilsson
  • Under föreställningen på Tyska torget bjuds besökarna på 20 nummer. Foto: Kajsa Nilsson

Cirkus på Tyska torget

Norrköpings ungdomscirkus sätter återigen upp sitt cirkustält på Tyska torget och bjuder in till föreställning. På fredag startar cirkusen och till och med den 1 juni finns chans att se de talangfulla ungdomarna uppträda.

Akrobatik, jonglering, dans på lina och mänskliga pyramider är exempel på inslag i föreställningen. Linda Johansson är huvudtränare för cirkusen sedan tio år tillbaka och håller även i sommarlägret.

– Föreställningen heter ”Försvunnen i New York” och har storstadstema. Ungdomarna kommer visa upp nummer som de har övat på under året, berättar hon.

Föreställningen består av 20 nummer och består av mycket akrobatik. Det stora tältet med sju meter upp till fästpunkten ger utrymme till luftakrobatiska nummer. Förutom de egna förmågorna kommer ungdomar från vänorten Tammerfors att uppträda under föreställningarna den 24-25 maj. Norrköpings ungdomscirkus har sedan tidigare samarbete med Sorin Sirkus.

Enäggstvillingar

Tvillingsystrarna Hedvig och Karin Brodén är 16 år gamla och uppträder tillsammans. Utan problem spänstar Karin upp på syrrans axlar och de börjar jonglera.

– Vi brukar spela på att vi är enäggstvillingar, förklarar de och berättar att bästa cirkusupplevelsen hittills är när de fick delta i Vintervarietén på Östgötateatern.

Sexåringar

I ett rum bredvid övar nybörjargruppen på sitt nummer. Olivia, Klara, Ella, Ella och Ellen har tränat på Norrköpings ungdomscirkus sedan i höstas och nu är de spända inför att få uppträda för första gången.

– Det svåraste är att komma ihåg numret, säger Olivia, 6 år.

Kö till cirkusen

– Det är alltid kö till cirkusen. I dag har vi 120 medlemmar och många är 10-12 år gamla, berättar Åsa Karlsson som arbetar ideellt med cirkusen sedan dottern Emelie Karlsson gick med som liten.

Framöver finns planer på att rusta upp den gamla industribyggnaden vid Norrtull som tjänar som träningslokal sedan fem år tillbaka. Tidigare har föreningen haft korta hyresavtal men med ett 10-årskontrakt finns möjlighet att rusta upp och handikappanpassa.

Sommarläger

Under sommaren arrangeras läger för att barn i åldrarna 6-12 år ska få pröva på att vara cirkusartister. Än finns platser kvar till lägerveckorna i slutet av juni. Lägren kommer förutom i Norrköping också hållas i Lambohov och Berga i Linköping. Där är det Hyresgästföreningen som står bakom.