• Christian Malki har hållit på med takewondo i sju år, sedan han var tio år. Norrköpingskillen har utvecklats snabbt och är både stark och snabbtänkt. Foto: Leif Larsson
  • Christian Malki, Norrköping, är bara 17 år men har redan blivit svensk och nordisk mästare i taekwondo för seniorer. Foto: Leif Larsson

Christian är mästare i taekwondo

Han är blott 17 år men tillhör redan yppersta nordiska eliten i taekwondo. Nyligen vann Christian Malki, Norrköping, både svenska och nordiska mästerskapen i sin viktklass.

– Jag började med taekwondo när jag var tio år och lärde mig snabbt, berättar Christian.

Taekwondo är en kampsport med koreanska rötter. Christian Malki valde denna idrott efter att först ha provat både capoeira, fotboll och karate.

– Pappa tränade taekwondo så jag följde med och testade och fastnade direkt. Jag började snart tävla och vann de flesta av tävlingarna, förtäljer han.

Christian utvecklades snabbt och har redan deltagit ett par gånger i seniorklassen i SM och NM. I december förra året blev det SM-guld och någon månad senare NM-guld. I SM var det spännande. Efter vinster i kvartsfinal och semifinal var Christian i final. Efter de tre ordinarie ronderna var det oavgjort. Det blev en fjärde rond. Christian tog den nödvändiga poängen och vann.

– Det är blandade känslor när det blir förlängning, det är en tuff situation men jag vill gärna vinna och brukar lyckas ta den sista poängen, förtäljer Christian.

Revansch

I NM gick det lite lättare att bli mästare. I semifinalen var Christian överlägsen och i finalen mot en norrman gick det också bra.

– Det var samma motståndare som jag mötte i final 2017 och då förlorade jag. Nu tog jag titeln och fick revansch, det kändes bra. Det var stor poängskillnad men själva matchen var ändå jämn, redogör Christian.

I taekwondo ska utövaren försöka träffa sin motståndare med slag och framförallt med sparkar. Man har hjälm och väst på sig som skydd. Man får sparka mot överkropp och huvud och slå mot överkropp. Mellan en och fyra poäng delas ut beroende på vilken typ av träff man får in.

– Om man snurrar runt och träffar med en spark mot huvudet så ger det fyra poäng. Ett slag i magen ger en poäng, upplyser Christian.

Vad krävs då för att bli bra i den i Sverige mest växande sporten? Christian förklarar:

– Man måste ha bra fysik och vara stark. Men det gäller också att vara smart, taekwondo är som schack, man måste hela tiden vara ett steg före motståndaren och det är jag bra på.

Vigare och längre

Christian tränade förut i Västerås men sedan ett halvår tillbaka tränar han i en Stockholmsklubb, samma som Zlatan Ibrahimovic tränar i. Omkring en gång i veckan åker han till Stockholm och i övrigt tränar på hemmaplan där bland annat pappa Nino hjälper till och där 15-åriga systern Isabelle sparrar. Christian kan som alla idrottare förkovra sig.

– Jag vill bli vigare och det tränar jag på. Sedan hoppas jag bli längre, det är en stor fördel i taekwondo att vara lång. Jag är 180 centimeter i dag, de flesta av konkurrenterna är 190 centimeter eller längre.

Christian har även varit med i EM och VM där han gjort bra ifrån sig, vunnit några matcher men inte lyckats ta medalj. EM är det svåraste att vinna, påpekar han och i framtiden hoppas han på det allra största.

– Att vara med i OS och ta medalj är ett mål. Det finns en möjlighet att vara med i Tokyo 2020 men det gäller att samla ihop poäng i tävlingar utomlands och skaffa en bra ranking för att kvala in, avrundar taekwondo-talangen.