• Anstaltskyrkan passar bra för sånger av Jonny Cash. Foto: Tommy Pettersson.
  • Walk the line. Lasse Lindfors återkommer nu med sin Cashföreställning. Foto: Tommy Pettersson
  • Det här bältesspännet fick Lasse av Johnny Cash som bevis på deras vänskap. Foto: Tommy Pettersson

Cash på kåken

Med start den 14 maj blir det återigen några konserter med inriktning på Johnny Cash och hans mest kända låtar från då han uppträdde på olika fängelser.

Vad kan vara mera rätt som inramning än den gamla fängelsekyrkan i Norrköping, när det är dags för Lasse Lindfors, Goce Lamevski och Paulina Anderö att uppträda med Johnny Cashs musik. Lasse Lindfors är inte bara stor Cashkännare och entusiast utan han var även vän med Johnny Cash på ett personligt plan.

Lunch med legend

– De var och åt middag här hos mig i Norrköping när han var här och spelade 1983, minns Lasse Lindfors som även har ett par boots och ett bältesspänne i sin ägo som han fått av Johnny Cash. Det blir även ett par föreläsningar med Lasse som säkerligen kommer att berätta några anekdoter från deras långa vänskap.

– Det började med att jag såg honom i en fängelsekonsert från San Quentin på tv 1969. Min första konsert med honom såg jag honom spela första gången 1972 sedan blev vi vänner 1976, berättar Lasse Lindfors. Utställningen invigs med ett tal av radiolegenden Kaj Kindvall. Konserterna ges 14 maj, 19 maj och slutligen 4 juni. De två föreläsningarna kommer att äga rum den 15 och den 29 maj.

Vände i dörren

– Vi gjorde ungefär samma grej i höstas och då var det så mycket folk att många fick vända i dörren. Det är därför vi nu kör "Johnny Cash was a friend of mine" ännu en gång, avslutar Johnny Cash gamle vän Lasse Lindfors.

Vem var Johnny Cash?

John "Johnny" Cash föddes 26 februari 1932 i Kingsland, Cleveland County, Arkansas och dog den 12 september 2003 i Nashville, Tennessee. Han var en amerikansk sångare, kompositör och skådespelare. Cash är ett av de mest inflytelserika namnen inom countrygenren genom alla tider och han var även verksam som skådespelare. Hans album har sålts i mer än 50 miljoner exemplar.