• Konstnären Siri Frances är den enda i utställningen som har rötter i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Verksamhetsledaren Karolina Nilsson menar att utställningens innehåll även går att applicera på friskolor. Foto: Kajsa Nilsson
  • Många har nog sett tavlan ”Är du lönsam lille vän?”, här är ett liknande motiv med fokus på äldrevård. Foto: Kajsa Nilsson

Carema min vän och privatiserad vård

Lördagen var en riktig kulturdag för den konstintresserade då bland annat Arbetets museum och Galleri Kronan hade vernissage. På Kronan är utställningen ”Carema min vän” på besök från Virserums konsthall, satiriska bilder med gliringar mot privatiserad vård.

Utställningen innehåller tecknade verk av en mängd konstnärer som tolkar privatiseringar inom vård och omsorg.

– Hela utställningen från Virserum fick inte plats här hos oss på Kronan, men vi har plockat fram kärnan i utställningen, säger Karolina Nilsson som är verksamhetsledare och gallerist inom föreningen.

Samtalskväll

– Den nittonde september ska vi ha en samtalskväll där ämnet som tas upp i utställningen diskuteras. De som ska samtala är vänsterpartisten Björn Grip och folkpartisten Gunnar Asserhed, berättar Stefan Teleman som är utställningsansvarig.

Inom Kronan turas man om att bestämma över vilka utställningar som ska visas under året och i år är det Stefan Telemans tur.

– Jag tänder på att utställningen är elak och fräck. Det behövs mer uppstickaranda tycker jag. Det här är en utställning med tuffa konstnärer, menar han.

Andra frågor

Karolina Nilsson menar att det finns fler dimensioner av utställningens verk och att man kan applicera innehållet på fler frågor än vård och omsorg.

– Utställningens budskap går att föra ut över andra frågor också, till exempel frågan om friskolor. Man har fått stänga John Bauer för att de inte är tillräckligt vinstdrivande, säger Karolina Nilsson.

Vanligtvis brukar inte Galleri Kronan ha så politiska utställningar och själva tar de ingen politisk ställning.

– Vi brukar ha utställningar där vi säljer verken som ställs ut, det är en inkomstkälla till föreningen, berättar hon.

Utställningen ”Carema min vän” hänger kvar till 22 september.