• Louise har valt en ekologisk och hållbar livsstil. Nu vill hon inspirera andra. Foto: Tina Andersson
  • Att utesluta plast i köket behöver inte vara svårt. Trä är ett bra alternativ. Foto: Tina Andersson
  • Leksakerna är köpta second hand eller tillverkade i naturliga material. Foto: Tina Andersson

Bytte till en renare livsstil

Louise satsar på ekologiskt och hållbart

I samband med en svår sjukdomstid bestämde sig Louise Larsson för att ställa om till en kost fri från gifter. De positiva hälsoeffekterna slog ut medicinerna, en efter en. Snart bestämde hon sig för att en ekologisk och giftfri livsstil var det enda rätta. Nu inspirerar hon andra.

– Precis som många andra trodde jag att hälsa handlade om kalorier och bara en kroppstyp. Idag ser jag hälsa som en helhet – med rätt verktyg kan vi hålla oss starka både fysiskt och psykiskt, säger Louise Larsson som är yogainstruktör, matkreatör och hälsoinspiratör.

Hon beskriver sitt tonårs jag som en aktiv och energisk person med stor aptit på livet. Gymnasiet avslutades i förväg med siktet inställt på att ge sig ut i världen och resa, surfa och upptäcka. Efter några år utomlands återvände hon hem med vad hon trodde var en rejäl jet lag. Minnet försvann, synen kom och gick, hon tappade hår och gick upp i vikt, tröttheten var konstant. Louise hade drabbats av en skölkörtelsjukdom och blev tvungen att ta mediciner, som blev fler och fler i takt med att biverkningarna visade sig. Det var i kontakten med en hälsoterapeut inom alternativmedicin, som hon nu i efterhand ser som sin räddning.

– Min kropp var helt i obalans och jag blev rekommenderad att äta en naturlig kost fri från socker, mejeriprodukter och gluten. Så småningom opererades sköldkörteln bort, men jag mådde redan bättre av min nya kost och fortsatte med det.

Tog beslut

Livsmedel ersattes med ekologiska alternativ och i takt med att kunskapen växte, om hur våra livsmedel hanteras, fortsatte hon på det inslagna spåret mot en giftfri livsstil.

– Jag började med det jag stoppade i mig, men upptäckte ganska snart att även det som jag har på mig påverkar min hälsa. En dyr hudkräm betyder inte att den är fri från gifter, i många fall är det precis tvärtom, säger Louise, som tillsammans med sambon Simon producerar ekologisk hudvård och veganska doftljus under namnet Manic organic.

Gifter från plaster som vi använder vid matlagning och rester av bekämpningsmedel på våra livsmedel är exempel på gifter som enligt forskning har skadliga effekter på människors hälsa och på miljön. Ändå var det inte utan att omställningen till ekologiska livsmedel för tre år sedan var besvärlig.

– Det var omständigt, men det handlar bara om en mental omställning och bryta invanda mönster. Idag är utbudet av ekologiska varor stort och mer lättillgängligt.

Inställning är allt

När Louise och hennes sambo väntade sin son blev det ännu viktigare att leva giftfritt och hållbart. Men fortfarande finns det de som har svårt att sätta sig in i deras val av livsstil.

– Vid ettårskalaset tog jag mod till mig och bjöd på en helt sockerfri fika-buffé och det blev succé. Mat kan smaka gott, till och med godare, utan socker och tillsatser.

Priserna för ekologisk mat är ofta högre än för konventionella livsmedel. Louise återkommer flera gånger till att det bara handlar om att ändra tankemönster och att prioritera.

– Det där lösgodiset för 89 kronor kilot som man drar hem varje vecka kanske kan bytas ut mot obesprutad mat som kroppen mår bra av. Man får prioritera vad man vill lägga pengarna på.

Genom sitt företag Organic by Mommy vill hon inspirera sina följare i sociala medier att bygga en ekologisk och hälsosam livsstil. I vår är hon inbjuden som yogainstruktör och inspiratör till en hälsoresa på franska solkusten och i sommar arrangerar hon en hälsohelg i Björnviken utanför Norrköping.

– Jag har påbörjat mitt koncept och nu vill erbjuda andra verktygen till att hitta sin hållbara livsstil.

 

Louise tipsar

Så blir du giftfri:

Byt ut en sak i taget, börja med de viktigaste råvarorna och önska dig de dyrare livsstilsprodukterna i present

Prioritera det du stoppar i din kropp, köp ekologiska bananer, potatis, vindruvor, äpplen, kaffe och ris

Tänk mindre kött och mer eko grönsaker

Byt ut hudvård, skönhetsvård och hygienartiklar till ekologiska alternativ

"Plastabanta" köket på allt som kommer i kontakt med din mat