• De rosa detaljerna blir en markör för Sofie Lundborg som är ensam kvinna på sin arbetsplats. Foto: Tina Andersson
  • Sofia Lundborg gjorde en helomvändning i karriären och bytte frisöryrket mot vvs-branschen. Foto: Tina Andersson

Bytte från frisör till raka rör

"Vi är få kvinnor i VVS-branschen"

Det händer fortfarande att hon möts av höjda ögonbryn när folk får veta hennes tidigare yrkesbakgrund. Sofia Lundborg är frisören som bytte bana och utbildade sig till VVS-ingenjör. Nu sitter hon i VD-stolen för ett VVS-konsultföretag som idag är en självklar aktör under Norrköpings pågående byggboom. – Jag har aldrig varit intresserad av de utstakade spåren, min inställning till nya utmaningar har snarare varit hur svårt kan det vara?, säger Sofia Lundborg.

Vi ses på hennes arbetsplats som ligger på Jungmansgatan med utsikt över Motala ström. Här ägnar hon dagarna åt värme, ventilation och sanitet, så kallad VVS. Men för den 33-åriga Katrineholmsbon startade yrkeslivet på en plats som ligger långt ifrån den miljö som hon idag befinner sig i. Hon beskriver sig själv som pappas flicka, lite grabbig till sättet, som älskade fotboll och spelade bordtennis på SM-nivå för juniorer. Om Sofia själv får gissa, tror hon det har att göra med hennes uppväxt som ensamt barn utan syskon att behöva dela uppmärksamheten med – att regler och begränsningar som gärna uppstår med en syskonskara aldrig gällde henne. Tack vare det har hon alltid kunnat gå sin egen väg.

– Jag har alltid haft läshuvud och högsta betyg. Jag gav mig liksom inte förrän jag var bäst. Folk i min närhet tyckte att jag borde plugga något teoretiskt på gymnasiet, men jag valde frisörprogrammet för utmaningen att lära mig något praktiskt, säger Sofia.

Mot strömmen

Efter sina tre år på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping startade hon egen firma och hyrde in sig hos en frisör. Men snart började händerna att ta skada efter att ha utsatts för ständiga påfrestningar från värme, kemikalier och vatten. På grund av det blev hon tvungen att byta bana och under tiden som hon väntade sitt och maken Pierres första barn, funderade hon på vilken väg hon skulle slå sig in på. Efter att ha undersökt vilka tänkbara yrken som hade bäst framtidsutsikter föll valet på en VVS-ingenjörsutbildning. En bransch med fokus på yta och där kollegorna främst bestod av kvinnor byttes mot den mer konservativa "rörkrökarbranschen", dominerad av män.

– Det passar mig bra, här är det raka rör. Tjejer kan vara så fruktansvärt jobbiga att arbeta tillsammans med. Det byggs gärna upp intriger med orimliga proportioner.

Ny roll

Hon började arbeta på Rör produktion i Norrköping och under sin andra graviditet, några år senare, blev hon erbjuden att kliva in som delägare och axla rollen som VD för dotterbolaget VVS-Tjänst.

– Där satt jag höggravid och fick frågan. Det var oerhört inspirerande, jag tvekade inte en sekund att gå in i ledarrollen, säger hon.

I samband med det fick hon lägga projekteringen åt sidan för att ta det övergripande ansvaret för ekonomi och ledarskap. Sedan hon klev in i bolaget i början av 2015 har personalen gått från tre till nio anställda VVS-ingenjörer och företaget har under samma tid mer tredubblat sin omsättning.

– Byggbranschen är häftig att vara i, utvecklingen går fort. Det händer mycket hela tiden, i hela landet och inte minst här i Norrköping.

Många bollar

Hon utstrålar energi och beskriver sig själv som en "doer", som en som behöver utmanas och helst har tio bollar i luften samtidigt.

– Min största utmaning som VD är att släppa på kontrollbehovet och att delegera, men det är en konst säger hon och ger ett talande exempel:

– Tjänstetelefon gick sönder och under hela påskhelgen har jag inte kunnat kolla av mejlen i telefonen en enda gång. En del varnar mig för det där, men jag blir mer stressad om jag inte har kontroll. Att komma till jobbet och ha en massa olästa mejl tycker jag är fruktansvärt, säger hon.

Koppla av

Det är i bilen, under de fem milen mellan Norrköping och Katrineholm, som hon laddar om med en ljudbok eller högsta volym på Spotify. Varje påsk är det husvagnspremiär och då rullar ekipaget helst till favoritplatsen i Lidköping. Så ofta de hinner med under resten av säsongen packar familjen med det viktigaste och åker ut

– Då kan jag verkligen koppla av. Det är fritt från hemmets alla måsten och man kan bara vara. Nackdelen är väl när man sedan kommer hem och undrar när man ska hinna ta tag i det där skräpet som skulle till återvinningen.

Kvinnlig touch

Särskilt rosa och glittrig säger hon sig aldrig ha varit, men som enda tjej på arbetsplatsen har Sofia gjort det till en grej med rosa inslag omkring sig. Rosa naglar, post it-lappar och en rosa bakgrund på sin datorskärm är bara några av ställena där färgklickarna sticker ut.

– Vi är ju få tjejer i VVS-branschen och de rosa detaljerna sticker ut som en typiskt tjejig grej. Det lockar ofta fram kommentarer, men det kan jag ta, skrattar hon.

 

Personligt

Ålder: 33 år

Bor: Katrineholm

Familj: Man och två barn

Intressen: Familjen, styrketräning och löpning

Dröm: Att bygga ett eget hus från grunden