• Verksamhetsledaren Yvonne Olofsson. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mycket är kvar att fixa innan konstföreningen kan flytta in. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fönstrena längst ner i kommer att tillhöra Verkstad. Foto: Kajsa Nilsson

BYOB på Verkstad

Mycket händer den ideella konstföreningen Verkstad som i år firar fem år. Nyligen tilldelades föreningen 50 000 kronor från Kulturrådet, snart står en flytt inför dörren och på fredag återkommer det uppskattade arrangemanget Bring your own beamer.

Lokalen som Verkstad nyttjat under de senaste åren kommer att bli garage till bostäderna i Katscha som ska byggas i Industrilandskapet. Därför får Verkstad flytta, lite längre ner i korridoren.

Ljusinsläpp

Trots att den nya lokalen är något mindre än den nuvarande är verksamhetsledaren Yvonne Olofsson nöjd med det stora ljusinsläpp som den nya lokalen har.

– Det kommer att bli en annan situation men jättekul. Vi är väldigt glada. Just nu håller man på att fixa golvet, berättar hon när vi ses i den gamla fönsterfria lokalen.

Verksamheten kommer att vara ungefär densamma i nya lokalen och hon medger att den mindre storleken till och med kan göra det lättare för vissa projekt eftersom det inte är lika mycket yta att fylla.

BYOB

Innan flytten blir av kommer man tacka av gamla lokalen genom den återkommande videokvällen Bring your own beamer (BYOB). Under kvällen får videokonstnärer få fri tillgång till lokalen och kan genom medtagna projektorer projicera sina filmer på vilken yta de vill.

– De kan projicera på ett föremål, en vägg eller taket. Vissa har hörlurar till filmljudet, annars får de samsas om ljudutrymmet. Förra gången var 10-15 konstnärer med, säger Yvonne. Hur många det blir i år kan hon inte svara på ännu men hittills har många kvinnor anmält intresse.

– Det känns bra att få fira av den gamla lokalen, lite som the last dance. Jag känner den här lokalen så bra, varje hörn och varje spricka.