• Kim Andersson, Linnea Holmer, Jonathan Johansson och Jacob Reby åker till Jukkasjärvi för att vara med och bygga upp årets Ishotell. Foto: Norrköpings kommun

Byggelever till unikt projekt

Ett byggteam bestående av lärare och elever från Ebersteinska gymnasiets bygg- och anläggningsprogram åker till Jukkasjärvi för att bygga upp årets version av det världsberömda Ishotellet.

Fyra elever från årskurs 3 på Ebersteinska gymnasiets bygg- och anläggningsprogrammet har fått ett uppdrag utöver det vanliga. Under fyra veckor innan jul ska Kim Andersson, Linnea Holmer, Jonathan Johansson och Jacob Reby vara med och bygga upp årets Ishotell.

– Syftet är att genom gränsöverskridande samarbete vidga elevernas vyer. De får jobba tillsammans med personer med olika arbetsuppgifter, testa nya material och komma i kontakt med annorlunda sätt att bygga, säger Jonas Anderstedt, bygglärare på Ebersteinska gymnasiet, som ska vara med under hela byggprocessen.

Det internationellt omtalade Icehotel i Jukkasjärvi är ett hotell såväl som en konstutställning. Varje vinter byggs det upp av is från Torne älv för att varje vår återgå till älvens vatten. Nu inleds ett samarbete mellan ishotellet och Ebersteinska gymnasiet. Eleverna kommer att delta i uppbyggnaden av hotellets stommar, väggar och olika rum. Arbetet kommer att kunna följas på Ebersteinskas Facebooksida och hemsida.

– Det här är en unik möjlighet för oss på bygg- och anläggningsprogrammet. Den ger våra elever tillfälle att på plats lära sig tekniken för hantera snö och is som byggmaterial, säger Kriztina Lövgren, rektor för bygg- och anläggningsprogrammet.