• Mika Kaakinen och Esa Kaakinen har öppnat matbutiken Makkarakauppa i Norrköping. De säljer finska matdelikatesser och korv är främsta varan. Foto: Privat.

Butik med goda finska korvar

I juni öppnade åter matbutiken Makkarakauppa i stadsdelen Haga i Norrköping. Här säljs finska delikatesser, med korv som huvudnummer.

– Hittills har det rullat på bra. Jag är i alla fall upptagen hela tiden, säger ägaren Esa Kaakinen med ett litet skratt.

Han driver affären ihop med sin bror Mika Kaakinen som är kock till yrket. Butiken har tidigare drivits av en annan ägare men stängdes för ett år sedan.

– Jag blev uppsagd från mitt jobb och då bestämde min bror och jag för att ta över den här affären. Jag sköter det mesta, omvittnar Esa Kaakinen.

Gröt, bröd och skinka

Korv finns således av olika slag. Inte så konstigt eftersom butikens namn Makkarakauppa betyder korvaffär.

– Vi har lite annat också, gröt, bröd, inte kött men däremot skinka. Korven är populär men även vår ost koskenlaskija, en finsk ost som många köper och det både finländare och svenskar. Vi har en blandad kundkrets, upplyser Esa.

När tidningen når honom har Esa precis kommit hem från ännu en resa till Finland. Han hämtar nämligen själv varorna i grannlandet. Han tar färjan till Åbo där produkterna plockas upp.

– Jag åker varje vecka på söndag och kommer hem på tisdag förmiddag. Då är det fullt upp med att prismärka innan butiken ska öppna. Vi köper också en del från Eskilstuna, förtäljer Esa.

Glutenfritt

Han berättar att korv är populärt i Finland. Ofta har den en hög kötthalt och är även laktos- och glutenfri. Vilket också Esa är mån om.

– Vi satsar mycket på gluten- och laktosfritt. Nästan all korv är det hos oss. Alla ska ha chansen att prova våra godsaker. Och är man osäker så är det bara att fråga.

Affären har inte varit öppen så länge men kunderna strömmar till. Det är ändå lite för tidigt att säga hur det går.

– Det måste gå några månader innan man ser vart det tar vägen. Vi är inte riktigt där än för att kunna säga om det går runt. Men vi säljer bra, avrundar Esa Kaakinen, som med sin bror Mika ser till att de som gillar finska matspecialiteter får sitt lystmäte.